Catxalot har sedan 2014 haft workshops, kurser och föredrag på tema tång för alla som vill lära sig skörda och använda havets läckerheter på ett hållbart sätt så att tången och havet inte tar skada. Från 2020 har vi ett nytt utbud. 

 • Seaweed foraging kurs/Tångguide - se nedan
 • Tång till restaurang - se nedan
 • Tångkonsult - se nedan
 • Informationssökning och forskningssammanställningar om tång - se nedan
 • Föredrag - se nedan
 • Några events för privatpersoner - se nedan

SEAWEED FORAGING INSTRUKTÖRSKURS / TÅNGGUIDE

Nu äntligen finns det en utbildning om tång för dig som vill jobba med mat, måltidsturism, foraging, outdoor cooking, kunskapsbaserade upplevelser och natur som upplevelse! Catxalot har utbildat människor om tång och dess användning i sex år, och startar nu en kurs för företag inom främst naturturism och matturism/måltidsturism som vill kunna prata om eller använda alger och tång i sina befintliga eller nya events och upplevelser. 

Tång kan ge din upplevelse en ny intressant dimension och är attraktivt för många. Målgruppen är stor och bred och finns bland alla yrkesgrupper och kön. Åldersmässigt finns det enligt vår erfarenhet intresse från 20-årsåldern och upp till pensionärer, samt bland barn. Även utländska turister har ett stort intresse för naturupplevelser, och i kombination med mat blir det extra attraktivt. 

Kursen Seaweed foraging instruktörskurs/Tångguide ger dig den kunskap som behövs för att själv starta event, kurs och upplevelse där tång ingår. Kursen är lämplig för bl a företag inom marin turism, naturturism, guideföretag eller matturism./måltidsturism Kursen passar också dig som vill bli forager och sälja tång till restauranger. Även privatpersoner eller företag inom andra brancher som t ex livsmedel som vill få kunskap om tång är varmt välkomna.
 

Kursen omfattar artbestämning, förökning, skördning, hantering, tillämpning, lagstiftning, matlagning, medicinsk forskning, hållbarhetsfrågor, miljögifter, odling, torkning, lagring, förädling. Målet är att du ska få tillräcklig kunskap (eller veta var du hittar svaret) för att kunna svara på alla de frågor som brukar ställas på ett event etc om tång samt att du ska kunna ge inspiration till andra som t ex guide.

Kursen börjar med ett första onlinemöte där du får en introduktion till kursen och till tång. På det andra onlinemötet har vi en "cook-along" där vi lagar mat tillsammans med torkad tång som skickats till dig på posten tillsammans med en inköpslista och recept. Det tredje mötet sker i Grebbestad där vi åker båt ut till en eller flera öar och genomför kursens praktiska moment. Vi lagar lunch tillsammans på ön. Du får även smakprover på annan lämplig mat med tång. Du lär dig allt du behöver veta om ätlig tång för att själv kunna guida människor. Det fjärde och sista mötet är online och ägnas åt att vi diskuterar kurslitteraturen du läst och dina följdfrågor från dagen på sjön. Varje onlinemöte varar i max 40 min.

Minst 1 deltagare, max 4. Kursen ges på beställning, alltså när du kan och har tid! Få deltagare = full uppmärksamhet på dig som deltagare. Du kan själv påverka studietakten genom att senarelägga onlinemötet om kurslitteraturen. 

Kursen omfattar:

 • en dag med båt på sjön (vid dålig väderlek är vi på Tjurpannans naturreservat) med lunch, smakprover och fika. Om du inte vill snorkla kan du vara i vattnet till midjehöjd. Ca kl 10-17 eller enligt dina önskemål.
 • hyra av torrdräkt/våtdräkt/vadarbyxor, snorkelset, flytväst och skördeutrustning.
 • en Opinel skördekniv no 10 som du får behålla.
 • tre onlinemöten, varav ett är en cook-along (samtidig matlagning framför webbkamera i din device).
 • tång för egna experiment och cook-along.
 • kurskompendium och litteraturlista som skickas till dig på posten när kursavgiften är betald.
 • recept
 • diplom efter avklarad kurs.

Pris 9500:- exkl moms. (11875 :- inkl. 25% moms). Anmälningsavgift på 1500:- exkl moms betalas vid bokningen. Resterande belopp (8000:- exkl moms) betalas senast två veckor före kursstart. Vid avbokning/sjukanmälan minst en vecka före kursstart återbetalas allt utom anmälningsavgiften. Mindre än en vecka före kursstart återbetalas inget vid avbokning/sjukanmälan.

Plats: Grebbestad
Datum: Du kan bestämma tidpunkten själv! Bästa tid för en dag på sjön är april-september. Om du även vill lära dig ätliga strandväxter rekommenderar vi att du går kursen maj-juli.

Om du behöver övernatta i Grebbestad - se boendeförslag med rabatt nedan! Lista på vad du bör ha med dig till dagen på sjön skickas efter att du anmält dig. Kurskompendiet och litteraturlista skickas en vecka före kursstart, när hela kursavgiften är betald.

Kursen omfattar inte undervisning i företagande, administration, redovisning, marknadsföring och liknande, utan är en kurs som ger dig kunskap om själva råvaran tång i syfte att arbeta professionellt med det.
Har du frågor? Kontakt: Linnéa Sjögren, linnea@catxalot.se Tel. 070-9147299.

KURSLEDARE: Linnéa Sjögren
 

FÄRSK TÅNG TILL RESTAURANG

Catxalot skördar färsk tång och strandväxter till ett fåtal restauranger i rena vatten utanför Grebbestad och Havstenssund i norra Bohuslän, där det är som finast. När Catxalot startades 2014 var det just tångplockning till restauranger som var det vi gjorde mest. Nu återupptar vi det efter ett uppehåll.

Vi erbjuder två olika storlekar på skördepaket till restauranger och fiskaffärer som personlig forager./skördare Skördepaketen är en socialt hållbar lösning, då du betalar för vår arbetstid istället för antalet gram tång. Vi skördar under en hel eller halv dag så mycket vi hinner av flera olika arter eller bara vissa, enligt era önskemål. Ni kan välja att finklippa tången själva, vilket gör att vi hinner skörda mer. Vi jobbar enbart med färsk tång. Transporten sker via fiskgrossister.

I priset ingår vår transport till och från skördeplats, skördning, rensning, finklippning, administration kring leveransen samt transport till er restaurang via fiskgrossist eller bil om ni inte finns för långt ifrån Grebbestad. Vi tar enbart några få kunder och de som är återkommande har förtur, så prenumerera gärna på ett tångpaket!
Kontakt för info och priser: linnea@catxalot.se Tel. 070-9147299

Foto: M Andersson
Foto: M Andersson

TÅNGKONSULT

Som tångkonsult ger vi vägledning och hjälp till restauranger och företag inom t ex livsmedelsbranschen. Vi hjälper er med råvarukunskap, vägledning vid val av tång till produkter och maträtter, recept, näringsinnehåll, litteraturtips, informationssökning och forskningssammanställningar. Vi kan också vägleda dig till var du kan köpa tång. Referenser/tidigare kunder: Klocktornet Destilleri (Musselbaren) - Tånggin. Diverse olika kockar inför bl a kocktävlingar.
Kontakta för mer info och pris linnea@catxalot.se
Om Linnéa Sjögren.

SYSTEMATISKA INFORMATIONSSÖKNINGAR OCH SAMMANFATTNINGAR AV FORSKNING PÅ ALGER

Behöver du veta vad forskningen kommit fram till när det gäller t ex tång och jod, tungmetaller, näring, sjukdomar, hälsa? Vi gör systematiska sökningar och sammanställning av forskningsresultat åt er. Uppdraget kan utifrån era önskemål resultera allt ifrån en sökning i publika databaser till bearbetning och analys av resultatet. Det mest omfattande är att sökuppdraget resulterar i att vi skriver en sammanfattning av forskningsläget inom ett specifikt område.

PAKET systematiska sökningar och forskningsammanställningar. Den angivna tidsåtgången gäller en "normalbred" sökning.

 1. Vi ger er en relevant söksträng som ni själva använder i publika databaser. Tid: 2 tim.
 2. Vi gör sökningen åt er och skickar resultatet i klump, obearbetat. Tid: 3 tim.
 3. Vi går igenom resultatet, tar bort dubletter, går igenom allt och läser abstract. Vi tar bort orelevanta artiklar. Tid: 15 tim. Ev. köp av låsta artiklar tillkommer om så önskas.
 4. Vi läser fulltexterna och skriver sammanfattning av forskningsläget inom området. Tid: 40 tim. Ev. köp av låsta artiklar tillkommer om så önskas.

FÖREDRAG OM TÅNG / ALGER

Anlita oss för en föreläsning! Vi kan prata om
·       Att skörda tång (vad, hur, när), exempel maträtter.
·       Att driva småskaligt matföretag (vår resa). Hur vi tänkte, planerade, misstag osv.
·       Att laga mat med tång (maträtter, råvarukunskap, vad tång tillför)

·       Tång genom tiderna (historik, hur tång använts i olika länder)
·       Tång och hälsa (näringsinnehåll, medicinsk forskning på tång)
·       Demo/visning av tång 

·       Råvaran tång (hantering, lagring, förvaring, arter, egenskaper)


Kontakt och bokning linnea@catxalot.se

TÅNGPADDLING

I skärgården utanför Grebbestad växer den finaste tången i det salta, klara och friska vattnet. Under denna guidade dagstur paddlar vi ut och letar tång både från kajaken och med snorkel. Vi berättar om tillagning, näringsämnen, skördning, användning och skördesäsonger. Under lunchen blir det smakprov på den tång vi har hittat under förmiddagen. Boka hos Nautopp Kajakcenter! För privatpersoner.
Samarrangemang med Nautopp kajakcenter Grebbestad. 

GOURMETHELG FÖR DYKARE

I samarbete med dykföretaget Dyk-Leif i Hamburgsund har vi ett helgevent med dykning på Väderöarna, tångkurs och tångmat med skaldjur, ostron och svenska kammusslor (pilgrimsmusslor).
Kontakta Dyk-Leif för mer information och bokning. För privatpersoner.

BOENDE

Du får rabatt på priset på dessa hotell när du ska till oss:

Grebbestads vandrarhem/minihotell
Vandrarhemmet ligger mycket centralt i samhället bara några meter från kajkanten. Frukost kan man köpa själv i mataffären eller gå till caféet Sjögrens i Backen som har öppet alla dagar i veckan.

Tanumstrand
Hotell med restaurang, bad, spa etc. Beläget bara några meter från havet - kontakta oss för rabattkod. Tanumstrand ligger strax söder om Grebbestads samhälle. Det finns en fin gång- och cykelväg in till samhället.

Everts Sjöbod
Litet hotell i en sjöbod i Grönemad 1,5 km från Grebbestads centrum. Mycket charmigt. Ligger direkt på stranden.