Grebbestad. Foto: Magnus Lundborg
Foto: Catxalot
Vår terrass i Havstenssund. Foto: Catxalot

Upplevelser

Catxalot håller workshops, kurser, föredrag och vandringar på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda och använda havets läckerheter på ett hållbart sätt för tången och havet. Vi har kurser och workshops på fasta datum som du kan anmäla dig till, men du kan även beställa en egen workshop till ditt jobb, din familj, dina vänner etc om ni är några stycken. 

Ge bort ett tångevent eller tångprylar med vårt presentkort! Vi tar också emot studiebesök och hyr i mån av tid ut lokalen för små möten och enkla konferenser. Du kan då lägga till aktiviteter, som en tångvisning, tångsafari på klipporna, strandstädning eller provsmakning av tång. Vi håller även föredrag runt om i landet. 

Vi blir jätteglada om du efter att ha medverkat på workshop etc hos oss recenserade oss på Tripadvisor

Tångsafari

Foto: Annelie Janred Foto: Annelie Janred

Introduktion för dig som vill hitta och skörda tång på ett hållbart sätt. Du får plocka tång själv och lära dig identifiera olika ätliga arter, hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, näringsämnen i tång, hur de ska skördas och tips på tillagning. Vi pratar också om de ätbara strandväxter, ostron och musslor som vi ev. ser längs vägen. Läs mer & boka! (Kan äv beställas av företag)

Tångdag

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Heldag med tångplockning vid havet och matlagning.
Du får själv plocka och tillaga tången under den här workshopen, för att få maximalt med kunskap. När vi har plockat den tång vi behöver åker vi till Catxalots lokal i Havstenssund och tillagar tillsammans en buffe med olika rätter som innehåller tång.
Om vädret tillåter äter vi uppe på vår utkik/terrass (se bild ovan). (Kan äv beställas av företag)  Läs mer & boka!

Laga mat med tång

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. Kombinera denna kurs med en seaweed safari om du även vill lära dig skörda tången själv. Tången är redan skördad, så det är bara att komma hungrig och nyfiken! Du kommer att få laga mat utifrån färdiga recept eller hitta på egna rätter. En "buffé" av ingredienser dukas upp där finns rikligt med tång av olika slag. På vintern använder vi fr a torkad tång. Om ni är en grupp på minst 5-6 personer kan ni boka en egen kurs. Läs mer & boka! (Kan äv beställas av företag och privata grupper)

Gör ätbara tångskålar

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Små ätbara skålar (kanapéer) av sockertång är gott, vackert och spännande att bjuda på som drinktilltugg eller förrätt. De kommer garanterat att väcka uppmärksamhet!
Du får med dig de skålar du gjort hem. Vi kommer att äta några tångskålar med olika fyllningar. Kursen hålls i Catxalots hamnmagasin i Havstenssund.
Läs mer & boka!

Hela stranden - städa en strand och smaka på havet

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

(enbart för företag)
Gör en aktiv miljöinsats med dina kollegor och få en härlig dag utomhus!
Hela Stranden är en mat- och naturupplevelse som förenar miljönytta med glädje! Vi städar stranden från marint skräp och ni lär er vad i strandkanten som är gott att äta - tång, musslor, ostron och strandväxter. Ni får röra på er, äta god mat, lära er användbara saker och göra en insats för miljön. Smakprover/fika på stranden finns som tillägg. Innan handskarna dras på ges en presentation om marint skräp. Kontakta oss för mer info och offert!

Pickla alger

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Blad och blåsor från tång kan lätt förvandlas till intressanta, vackra och goda inläggningar. På den här workshopen får du både lära dig att plocka tången och pickla/lägga in den. Vi startar vid havet med att klippa av den tång vi ska använda. I Catxalots matstudio tillagar vi sen några goda inläggningar med olika smaksättning. Läs mer & boka! (Kan äv beställas av företag)

Ostron & tång på Kalvö

Foto: Magnus Larsson Foto: Magnus Larsson

Följ med till Kalvö i Fjällbacka skärgård och upptäck ostron och tång. I det som blivit internationellt känt som “Världens vackraste skärgård” ligger Kalvö, en ö med charmig gammal bebyggelse, stillhet och vacker natur. Åsa och Linnéa serverar ett antal smårätter med ostron, tång, fisk eller havskräftor och ger inspiration till vad du själv kan tillaga. Detta matevent går även att boka av privata grupper och företag. Läs mer & boka här! (Kan äv beställas av företag och privata grupper)

Torka naturens skafferi

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Torkning är ett bra sätt att spara plats i frysen och ta tillvara på naturens godsaker. I Catxalots matstudio berättar och visar vi hur man torkar bär, frukt, svamp, tång, vilda örter m.m, och du får lukta och smaka på allt. Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp är expert på att torka det som finns i naturen. Linnéa lär dig torka tång, och du får lukta och smaka på olika tångsorter. Föredrag med smakprover som hålls på våren. Läs mer & boka! (Kan äv beställas av företag)

Framtidens mat : Tång & ramslök

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Tång och ramslök är som bäst vid samma tidpunkt och är mycket goda tillsammans. Kunskap och smakupplevelser av det bästa från två världar. Middagsbuffé med råvarupresentation med Linnéa Sjögren från Catxalot och Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp. Läs mer & boka!

Bohuslän Girl's Kayak & Yoga retreat

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Tångpaddling - Yoga - Massage. Välkommen till en skön helg i Bohuslän för tjejer av tjejer.  Yoga och kajakpaddling är något av det skönaste vi vet - därför vill vi ge dig möjlighet att uppleva denna ljuva kombinationen tillsammans med oss. Helgen bjuder på en kombination av Global Yoga klasser, kajakpaddling med tångsafari, massage (tillval) och gemensam middag inspirerat av havet och så klart tång. Samarr. med Kajakcentret Nautopp, Grebbestad.
Läs mer & boka här!  

Tångpaddling & snorkelsafari

Foto: Magnus Lundborg Foto: Magnus Lundborg

I skärgården utanför Grebbestad växer den finaste tången i det salta, klara och friska vattnet. Under denna guidade dagstur paddlar vi ut och letar tång både från kajaken och med snorkel. Vi berättar om tillagning, näringsämnen och skördesäsonger. Under lunchen blir det smakprov på den tång vi har hittat under förmiddagen. Tångpaddling på våren: Testa ett av våra datum under våren då tången är som finast och vårfåglarna som flest! Paddlingen på våren sker i torrdräkt och skärgården är oftast tom på båtar. Snorklingen utgår dock på våren pga vattentemperaturen Boka här! (samarr. med Kajakcentret Nautopp)

Blom & tångvandring på tre öar

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Följ med på en övandring på honungsdoftande sommarängar, klippor, stränder och ljunghedar. Vi vandrar på Väg 1188 som går över de sammanvuxna öarna Trossö-Kalvö-Lindö vid Havstenssund och pratar om blommorna och växterna vi passerar, öarnas historia, husens berättelser och havets grönsak tång. Vi äter blommor från de doftande ängarna vi vandrar på. Läs mer & boka! (Kan äv beställas av företag)

Marin hudvård

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Den finaste hudvården är den du själv gjort. Tångbad, ansiktsmasker och salta tångskrubbar är enkla och roliga att röra ihop. Under den här workshopen lär du dig göra produkter för en välgörande ansikts- och kroppsbehandling med tång. Vi gör olika sorters ansiktsmask och omslag, scrubb, serum m.m. Du får ta hem det du gjort, så tag med några små burkar. Företag eller privata grupper kan boka ett eget event. Läs mer & boka! (Kan äv beställas av företag)

Framtidens mat : tång & svamp

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Tång och svamp är rika på umami, den femte grundsmaken. De räknas också till "framtidens mat". Presentation av tång och svamp och vad man kan göra med dem. Med Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp (svamp, granskott och ramslök). Linnea Sjögren från Catxalot. Smakprov. Hösten. Läs mer & boka! (Kan äv beställas av företag)

Ocean Foodie

Foto: Catxalot Foto: Catxalot
All inclusive-resan för dig som älskar ostron, tång och skaldjur! Fyra upplevelser under två dagar med en övernattning i Grebbestad. Allt ingår (förutom resan till Grebbestad). En matresa skapad för en internationell kundgrupp på Airbnb men tillgänglig för alla. Vi arrangerar upplevelsen för 1, 2, 3 eller 4 personer. Om du vill kan du köpa upp alla platserna och få det superexklusivt för dig och din vän.
Dag 1: Start kl 11. Tångsafari med lunch. Tångmiddag. Övernattning på Grebbestads Minihotell.
Dag 2: Frukost på Sjögrens i Backen. Besök på Havstenssunds Ostronodling med lunch och ostron. Överraskningsmiddag med det bästa i säsong från havet. Avslutas ca kl 18.30.
Läs mer här.

Tångpresentation med smakprover

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Vi presenterar tång som är god att äta och visar bilder eller tång som vi plockat i förväg. Du får veta vilka sorter som går att äta, vad man kan göra med dem, vad de innehåller, säsong, hur de ska klippas m.m. Presentationen avslutas med en några smakprover. Det här eventet är för företag eller privata grupper som vill ha ett eget kortare event, men ändå få kunskap om tång i mat och smaka på det. Kontakta oss för mer info! 

Tångsafari med smakbuffé

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Kom med på en guidad tur till strandkanten som avslutas med smakprover! Vi börjar med en tångsafari där vi visar vilken tång som är god att äta, var den växer, säsong, matlagningstips m.m. Vi tittar även på de strandväxter som finns längs promenaden. Efter tångsafarin serveras en smakbuffé i Catxalots matstudio i Havstenssund. Det här eventet är för företagsbokningar eller privata grupper som vill ha ett kortare event, men ändå få kunskap om tång i mat och smaka på det. Kontakta oss för mer info! 

Laga julmat med tång

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Tång är gott och spännande att använda i julmat. En tångjansson är faktiskt godare än en "riktig" Jansson! Du kommer att få göra tångsill, tångjansson, brysselkål, julnötter, kanderad tång, praliner, julpicklad tång m.m. Något recept innehåller fisk, men i övrigt är de flesta rätterna vegetariska eller veganska. Läs mer & boka!

BOENDE

Vi har samarbete med Grebbestads vandrarhem och Tanumstrand hotell.

Grebbestads vandrarhem/minihotell
Priser: 2-bäddsrum 775kr/natt och 4-bäddsrum 1200kr/natt. Enkelrum 650kr/natt. Priser per rum. Vandrarhemmet ligger centralt i samhället. Frukost kan man köpa själv i mataffären eller gå till caféet Sjögrens i Backen som har öppet alla dagar i veckan (ca 80:-).

Tanumstrand hotell - kontakta oss för rabattkod för lite bättre priser på övernattning. Tanumstrand ligger strax söder om Grebbestads samhälle. Det finns gång- och cykelväg in till samhället.