Grebbestad. Foto: Magnus Lundborg
Catxalots lokal. Foto: Tina, Visit Sweden
Här äter vi om det är fint väder.

Kalender - se vad som händer ett visst datum

Upplevelser

Catxalot håller workshops, kurser, föredrag och vandringar på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda och använda havets läckerheter på ett hållbart sätt så att tången och havet inte tar skada. 

Tillgänglighet:
Många av våra upplevelser sker ute i naturen där det ofta finns hala stenar och hällar. Man får gå en bit på naturstigar och berg och det kan regna och blåsa osv. Tag detta i beaktande när du bokar en upplevelse. Fråga oss om du är osäker på om du orkar eller klarar av det. Det går inte att köra rullstol och liknande. 
I vår lokal i ett gammalt hamnmagasin i Havstenssund sker matlagningskurserna en trappa upp. Det finns ingen hiss. Vi har en liten terrass uppe på berget vid lokalen. Trappan är väldigt brant. 
 

Tång pop up-restaurang

Den 31 juli har Catxalot och The Northern Company pop up streetfood restaurang med tång och kräftor!

Vi serverar bl a en Nordisk poke bowl med tångsallad, grillad havskräfta eller tofu, ris, grönsaker och strandväxter i en oslagbar miljö i Södra magasinet, Havstenssund. Vi kommer att ha en liten men god meny.
Försäljning av norska och svenska tångprodukter. Alkoholfri dryck.

Betalning med kort eller Swish. Ingen bordsbokning.

Adress: Sjövägen 60, Havstenssund. Följ bryggan söderut mot Spången och sundet. Restaurangen är i Catxalots lokal och på bryggan utanför.

Catxalot har introducerat tång som en ny råvara i Sverige sen 2014. De håller kurser, gör tångprodukter och har sålt tång till de flesta av Sveriges topprestauranger.

The Northern Company er et prisbelønnet norsk firma som høster og selger tang fra Nordatlanterhavet.
The Northern Company er etablert på Træna i Helgeland hvorfra det nå høstes viltvoksende norsk tang, utvikles nye spennende produkter og arrangeres kulturelle events.
I 2014 mottok The Northern Company førsteprisen i "Local Eat Awards" i Stockholm. Prisen ble utdelt av Stordalen Foundation til det mest innovative og bærekraftige lokale matprosjekt i Sverige og Norge.
 

Närvarande snorkling

Låt dig vaggas av vågorna nära land och öppet hav. Vi snorklar och fokuserar på det vackra under vattenytan: tången som svajar, luftbubblor som virvlar och småfisk. Du bör ha snorklat några gånger tidigare och känna dig bekväm med att andas genom en snorkel.
OBS! Vid för hård blåst ställs snorklingen in av säkerhetsskäl.
Tag med: badkläder, ev våtdräkt, egen snorkelutrustning om du har det (vi har 10 mask och snorkel att låna ut annars), ev undervattenskamera, egen fika.
Tid: 3 augusti kl 15.00
Mötesplats: Parkeringen till Tjurpannans naturreservat. Karta.
Pris: 150:-/person inkl. moms.
Anmälan: info@catxalot.se OBS! Endast 10 platser. Barn under 12 år kan vara med gratis under förälders tillsyn.

Tångsafari

Foto: Katja Ragnstam Foto: Katja Ragnstam

Introduktion för dig som vill hitta och skörda tång på ett hållbart sätt. 
Du får plocka lite själv och lära dig identifiera olika ätliga arter, hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, näringsämnen i tång, hur de ska skördas och får tips på tillagning.
Vi pratar också om de ätbara strandväxter, ostron och musslor som vi ser längs vägen om det är säsong för dem. Läs mer här! 
Se tillgänglighetsinfo längst upp på denna sida.

Tångdag

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Heldag med tångplockning vid havet och matlagning.
Du får själv plocka och tillaga tången under den här workshopen, för att få maximalt med kunskap. När vi har plockat den tång vi behöver åker vi till Catxalots lokal i Havstenssund och tillagar tillsammans en buffe med olika rätter som innehåller tång.
Om vädret tillåter äter vi uppe på vår utkik/terrass (se bild ovan). Kan även beställas av företag. Läs mer här! Se tillgänglighetsinfo längst upp på denna sida.

Laga mat med tång

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. Kombinera denna kurs med en seaweed safari om du även vill lära dig skörda tången själv. 
Tången är redan skördad, så det är bara att komma hungrig och nyfiken! Du kommer att få laga mat utifrån färdiga recept eller hitta på egna rätter. En "buffé" av ingredienser dukas upp där finns rikligt med tång av olika slag. På vintern använder vi fr a torkad tång.
Läs mer! Se tillgänglighetsinfo längst upp på denna sida.

Seaweed and seafood safari in Sweden - paket

Foto: Catxalot Foto: Catxalot
All inclusive paketresa extra allt för dig som älskar ostron, tång och skaldjur! 13-15 augusti, 2-4 september 2019.
Tångsafari, besök på en ostronodling, luncher, två middagar och två övernattningar på Everts Sjöbod i Grebbestad. Allt ingår (förutom resan till Grebbestad). 
Vi arrangerar upplevelsen för 1, 2, 3 eller 4 personer. Om du vill kan du t o m köpa upp alla platserna och få det superexklusivt för dig och din vän.
Läs mer här! Se tillgänglighetsinfo längst upp på denna sida. Samarrangemang Catxalot och Havstenssunds Ostron.

Ostron & tång på Kalvö

Foto: Magnus Larsson Foto: Magnus Larsson

Middag med ostron oh tång på en ö.
Följ med till Kalvö i Fjällbacka skärgård och upptäck ostron och tång.
I det som blivit internationellt känt som “Världens vackraste skärgård” ligger Kalvö, en ö med charmig gammal bebyggelse, stillhet och vacker natur. Åsa och Linnéa serverar ett antal smårätter med ostron, tång, fisk eller havskräftor och ger inspiration till vad du själv kan tillaga.
Datum: 14/9 2019.  Boka här! 
Samarrangemang Catxalot och Kalvö Ostron.

Tångpaddling med snorkling

Foto: Magnus Lundborg Foto: Magnus Lundborg

I skärgården utanför Grebbestad växer den finaste tången i det salta, klara och friska vattnet. Under denna guidade dagstur paddlar vi ut och letar tång både från kajaken och med snorkel. Vi berättar om tillagning, näringsämnen och skördesäsonger. Under lunchen blir det smakprov på den tång vi har hittat under förmiddagen. Tångpaddling på våren: Testa ett av våra datum under våren då tången är som finast och vårfåglarna som flest! Paddlingen på våren sker i torrdräkt och skärgården är oftast tom på båtar. Snorklingen utgår dock på våren pga vattentemperaturen. Boka hos Nautopp Kajakcenter! Samarrangemang Catxalot och Nautopp kajakcenter Grebbestad.

Marin hudvård

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Den finaste hudvården är den du själv gjort. Tångbad, ansiktsmasker och salta tångskrubbar är enkla och roliga att röra ihop. Under den här workshopen lär du dig göra produkter för en välgörande ansikts- och kroppsbehandling med tång. Vi gör olika sorters ansiktsmask och omslag, scrubb, serum m.m. Du får ta hem det du gjort, så tag med några små burkar. Boka här!. Se tillgänglighetsinfo längst upp på denna sida.

Laga julmat med tång

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Tång är gott och spännande att använda i julmat. En tångjansson är faktiskt godare än en "riktig" Jansson! Du kommer att få göra tångsill, tångjansson, brysselkål, julnötter, kanderad tång, praliner, julpicklad tång m.m. Något recept innehåller fisk, men i övrigt är de flesta rätterna vegetariska eller veganska. Boka här! 
Se tillgänglighetsinfo längst upp på denna sida.

Pickla alger

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Blad och blåsor från tång kan lätt förvandlas till intressanta, vackra och goda inläggningar. På den här workshopen får du både lära dig att plocka tången och pickla/lägga in den. Vi startar vid havet med att klippa av den tång vi ska använda. I Catxalots matstudio tillagar vi sen några goda inläggningar med olika smaksättning. Boka här! 
Se tillgänglighetsinfo längst upp på denna sida.

Gör ätbara tångskålar

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Små ätbara skålar (kanapéer) av sockertång är gott, vackert och spännande att bjuda på som drinktilltugg eller förrätt. De kommer garanterat att väcka uppmärksamhet!
Du får med dig de skålar du gjort hem. Vi kommer att äta några tångskålar med olika fyllningar. Kursen hålls i Catxalots hamnmagasin i Havstenssund.
Boka här! Se tillgänglighetsinfo längst upp på denna sida.

Hela stranden - städa en strand och smaka på havet

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Beställningsvara.
Gör en aktiv miljöinsats med dina kollegor och få en härlig dag utomhus!
Hela Stranden är en mat- och naturupplevelse som förenar miljönytta med glädje! Vi städar stranden från marint skräp och ni lär er vad i strandkanten som är gott att äta - tång, musslor, ostron och strandväxter. Ni får röra på er, äta god mat, lära er användbara saker och göra en insats för miljön. Smakprover/fika på stranden finns som tillägg. Innan handskarna dras på ges en presentation om marint skräp. Kontakta oss för mer info och pris.

BOENDE

Du får rabatt om du bokar något av dessa hotell när du ska till oss:

Grebbestads vandrarhem/minihotell
Vandrarhemmet ligger mycket centralt i samhället bara några meter från kajkanten. Frukost kan man köpa själv i mataffären eller gå till caféet Sjögrens i Backen som har öppet alla dagar i veckan (pris: 80-90sek).

Tanumstrand
Hotell med restaurang, bad, spa etc. Beläget bara några meter från havet - kontakta oss för rabattkod. Tanumstrand ligger strax söder om Grebbestads samhälle. Det finns en fin gång- och cykelväg in till samhället.

Everts Sjöbod
Litet och exklusivt hotell i en sjöbod i Grönemad 1,5 km från Grebbestads centrum. Väldigt charmigt.