UPPLEVELSER

Catxalot håller kurser, föredrag och vandringar på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda och använda havets läckerheter.

Vår lokal ligger i ett rustikt gammalt hamnmagasin i Havstenssund som en gång i tiden varit tullstation. Fler av våra events kan bokas av företag och andra grupper, som t ex födelsedagar, möhippa/svensexa och kick off. Vi har även specialarrangemang och gästspel.

Vi tar också emot STUDIEBESÖK, då vi berättar om vårt arbete och visar lokalen.  Kontakta oss för förslag och priser.

Vi blir jätteglada om du efter att ha medverkat på workshop etc hos oss recenserade oss på Tripadvisor!

Tångmagasinet, Sjövägen 60, Havstenssund. Det ligger i Södra hamnen, nära Skaldjurscaféet. Precis där Spången börjar som leder bort till badplatsen.
Tångmagasinet, Sjövägen 60, Havstenssund. Det ligger i Södra hamnen, nära Skaldjurscaféet. Precis där Spången börjar som leder bort till badplatsen.

BOENDE

I samarbete med hotellet TANUMSTRAND i Grebbestad (öppet året runt) kan vi erbjuda rabatt när man bokar tångevent hos oss. Säg till när du bokar hos oss så ger vi dig en rabattkod!

TÅNGDAG
Heldagskurs med tångplockning vid havet och matlagning.
Du får själv plocka och tillaga tången under den här kursen. När vi har plockat den tång vi behöver åker vi till Catxalots hamnmagasin i Havstenssund och tillagar tillsammans en buffe med olika rätter som innehåller tång.

Du får lära dig hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, vilka näringsämnen de innehåller, tips på tillagning, medicinska aspekter. Vi pratar också om de strandväxter, ostron och musslor som vi ev. ser längs vägen. Tillsammans tillagar vi en middagsbuffé av det vi plockat som ger massor med inspiration till vad man kan göra med tång. Recepten från kursen skickas eller delas ut.

Tag med: fikabulle/smörgås till stranden, sax och liten påse samt gärna badkläder, vattentåliga skor (t ex foppatofflor) och snorkelutrustning. Om du är frusen kan du ta med en våtdräkt om du har en sådan. Tag med bekväma skor och lämpliga kläder, då vi kommer att promenera över berg och stenar. Om det inte är för kallt i vattnet rekommenderar vi verkligen att du hoppar i. Det ger en upplevelse utöver det vanliga att snorkla och titta på livet under ytan! Vi bjuder på kaffe och té på stranden (tag gärna med egen mugg).

Om du inte vill eller orkar laga maten själv, så har vi en liknande kurs där du kommer till uppdukad smakbuffé - Tångsafari med smakbuffé.

Max antal deltagare: 12
Tid: ca 7 tim.
Pris: 1450:-
Plats: Havstenssund
Boka här.

TÅNGSAFARI
Introduktionskurs för dig som vill hitta och skörda tång på ett hållbart sätt.
Praktisk kurs där du får lära dig hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, näringsämnen, tips på tillagning m.m. Vi tittar också om de strandväxter, ostron och musslor som vi ev ser längs vägen. Vi  avslutar med att steka tångchips och fika.

T
ag med: egen fika, sax och liten påse samt gärna badkläder, vattentåliga skor (t ex foppatofflor) och snorkelutrustning. Om du är frusen kan du ta med en våtdräkt eller vadarbyxor om du har en sådant. Vi har några vadarbxor att låna ut. Tag med bekväma skor och lämpliga kläder, då vi kommer att promenera över berg och hala stenar.
Ort: Grebbestad, Smögen, Tjurpannan.

Tid: ca 2-3 tim.
Pris: 450:-

Boka här!

TÅNGSAFARI MED SMAKBUFFÈ - nyhet!
Kom med på en guidad tur till strandkanten som avslutas med smakprover!
Du får lära dig vilken tång som är god att äta och kan plocka med dig lite hem om du vill. Efter ett par timmar på stranden åker vi till Catxalots hamnmagasin i Havstenssund där en avsmakningsbuffé dukas fram. Den här workshopen är för dig som vill få kunskap om tång som mat, men som inte vill laga maten själv (om du vill laga mat kan du istället boka kursen Tångdag).

Max antal deltagare: 15
Tid: ca kl 11-15
Plats: Havstenssund
Pris: 1550:-
Boka här!

TÅNGPRESENTATION MED SMAKPROVER - nyhet!
För dig som vill ha både kunskap och smaka på tång - fast i kortversion.
Vi presenterar tång som är god att äta och visar bilder eller tång som vi plockat. Du får veta vilka sorter som går att äta, vad man kan göra med den, vad de innehåller, säsong, hur de ska klippas m.m. Presentationen avslutas med en några smakprover.

Max antal deltagare: 20
Tid: ca 2,5 tim.
Plats: Havstenssund
Pris: 550:-

FRAMTIDENS MAT : TÅNG & SVAMP - nyhet!
Tång och svamp är båda rika på umami, den femte grundsmaken. De räknas också till "framtidens mat".
På den här workshopen presenterar vi dessa två råvaror och vad man kan göra med dem. Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp jobbar med svamp, granskott och ramslök. Malin presenterar svamp och ger dig massor av goda råd. Linnéa presenterar de olika tångsorterna och vad de kan användas till. Presentationen avslutas med en smakprovsbuffé.
Samarrangemang med Malin Mobrandt, Svensk Gourmetsvamp.

Max antal deltagare: 20
Tid: 2-3 tim.
Plats: Havstenssund
Pris: 500:-

Boka här!

FRAMTIDENS MAT : TÅNG & RAMSLÖK - nyhet!
Tång och ramslök är som bäst vid samma tidpunkt och är mycket goda tillsammans. Detta är ett unikt tillfälle att få kunskap och smakupplevelser av det bästa från två världar och låta er inspireras av Linnéa Sjögren från Catxalot och Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp. Ni får förutom presentation av de olika råvarorna även flera smakprover där tång och ramslök ingår. Du kommer att kunna köpa fina tångprodukter, färsk ramslök och ramslöksprodukter. Förboka gärna den färska ramslöken som du köper på plats. Ramslöken kommer att erbjudas i förpackningar om 50 gram, 100 gram, 500 gram och 1 kg.
OBS! Glöm inte att anmäla ev allergier i god tid innan eventet.

Minst 5 anmälda krävs för att workshopen ska genomföras.
I priset ingår förutom presentation: smakprover, recept.
Arrangör: Catxalot & Svensk Gourmetsvamp
PLATS: Tångmagasinet, Havstenssund. 

Boka här!

PICKLA TÅNG - nyhet!
När ljuset återvänder börjar tången växa. Den tidigaste tångprimören är förökningsblåsor på knöltång, som är fina att äta råa eller pickla. På den här kursen får du själv skörda knöltångsblåsorna och göra inläggningar med olika smaksättning. Tångkapris är gott till många saker och vackert att dekorera med!

Dagen börjar med att vi möts vid havet där vi klipper tång som vi sedan tar med till Catxalots workshopkök i Havstenssund. I köket dukas en buffé av olika ingredienser fram, och du får experimentera så mycket du vill. Tag med egna glasburkar.

Tag med: neoprenhandskar eller stickade fingervantar, långa diskhandskar och kraftiga gummiband.
sax och plastpåse till tången om du har egna vadarbyxor kan du ta med dem. Vi har annars några vadarbyxor som man får turas om att använda. Liten fika vid stranden. Tag med något varmt att dricka! Kläder och skor för att gå på klippor vid havet. Tänk på att det kan bli kallt och regnigt. Glasburkar till dina inläggningar.

I priset ingår: lättare lunch, kaffe/té i workshopköket, recept.

PRIS: 650:-
TID: kl 11-16
MAX DELTAGARE: 12 st
PLATS: Sövall + Catxalots hamnmagasin på Sjövägen 60 i Havstenssund. Mötesplats: Sövalls camping, Grebbestad.

Läs mer och boka
här!

GÖR ÄTBARA TÅNGROSORnyhet!
Lär dig forma tång till ätbara rosor. Rosorna kan friteras eller kanderas och serveras som ätbar dekoration. De är både vackra och goda!
Vi plockar tången tillsammans på förmiddagen, och tillverkar rosorna på eftermiddagen i Catxalots lokal i ett gammalt hamnmagasin i Havstenssund. Vi avslutar workshopen med att smaka på några tångrosor i olika kombinationer.

I priset ingår: fika och material till workshopen. Vi har vadarbyxor som du kan låna.
Tag med dig: en smörgås el. likn. samt varm dryck till stranden, klädombyte, varma kläder, ev. regnkläder, handskar som kan användas i kallt vatten alternativt: tunna fingervantar, diskhandskar, gummiband.

Tid: ca 6 tim.
Pris: 600:-
Max antal deltagare: 10
Läs mer och boka här! (kommer)

OSTRON & TÅNG PÅ KALVÖ
Följ med till Kalvö i Fjällbacka skärgård och upptäck ostron och tång. I det som blivit internationellt känt som “Världens vackraste skärgård” ligger Kalvö, en ö med charmig gammal bebyggelse, stillhet och vacker natur. Råvarorna är redan fiskade och plockade så det är bara att komma! Middagen serveras i Everts Hus - en charmig gammal fiskarstuga på Kalvö. Åsa och Linnéa serverar ett antal smårätter med ostron, tång, fisk och/eller havskräftor och ger inspiration till vad du själv kan tillaga. Det blir en oförglömlig vild måltid i en galet vacker miljö!

Menyn varierar lite från gång till gång. Vi brukar bl a bjuda på: ostron Edulis med olika såser, grillade ostron Gigas, fisk eller havskräftor, olika röror och majonnäser med tång, snittar/skålar med tång i form av tångkapris, tångmoln etc, tångbröd, dessert med tång, tångchips, potatissallad med tång, tångsallad, algbollar... Vi använder också vilda blommor och växter från stranden i och på maten.
 
Arrangörer: Kalvö Ostron & Catxalot.
I priset ingår båtresan till och från Hamburgsund, all mat och dryck, presentation av tång och ostron.
 
Åsa Hardin är åretruntboende på Kalvö. Hon är ostronbonde och kör sjötaxi. Åsa har havet i blodet då hon är nionde generationen på Kalvö! Ö-livet har präglat henne och gett henne respekt för havet och vinden.
Linnéa Sjögren brinner för att vi i Sverige ska börja utnyttja våra egen tång i matlagning. Hon driver företaget Catxalot i Grebbestad som levererar tång från Bohuslän till några av Sveriges absoluta topprestauranger.


Eventet kan även bokas av företagsgrupper eller kompisgäng. Kontakta oss för offert: info@catxalot.se.
Pris: 1500:- inkl. moms.
Plats: Kalvö, Fjällbacka skärgård.
Max 12 pers.
Tid: ca 4 tim.

Läs mer och boka här!

LAGA MAT MED TÅNG
Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. Kombinera denna kurs med en tångsafari om du även vill lära dig skörda tången själv.
Tången är redan skördad, så det är bara att komma hungrig och nyfiken! Du kommer att få laga mat utifrån färdiga recept eller hitta på saker själv. Recepten från kursen skickas eller delas ut efteråt. Dagen inleds med en presentation av olika tångsorter. Vi är i Catxalots rustika Tångmagasin på bryggan i Havstensund. Fisk och skaldjur förekommer på menyn. Meddela oss ev. allergier etc i förväg. Det finns förkläde att låna.
Tid: ca 4 tim.
Pris: 800:- 
Läs mer och boka
här!

TORKA NATURENS SKAFFERI
Torkning är ett bra sätt att spara plats i frysen och ta tillvara på naturens godsaker. Vi berättar och visar hur man torkar bär, frukt, svamp, tång, vilda örter m.m, och du får lukta och smaka på allt. Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp visa även hur man gör sin egen beef jerky. Linnéa lär dig torka tång, och du får lukta och smaka på olika tångsorter.

Detta är ett fantastiskt tillfälle där du får tips på hur du gör eget örtsalt, tångsalt, frössel och bärpulver. Du får tips på bra torkmaskiner, litteratur m.m. Du får med dig en lista hem på torktider. I priset ingår kaffe/roibosté och kaka. Dessutom kommer algté och tångpopcorn att finnas till försäljning. Tag med penna och papper!
Samarrangemang med Malin Mobrandt, Svensk Gourmetsvamp.

Tid: ca 2 tim.
Pris: 300:-
Lokal: Catxalots lokal på Sjövägen 60, södra hamnen i Havstenssund. 
Läs mer och boka här!

TÅNGPADDLING - heldag nyhet!
Följ med på en guidad paddeltur i Grebbestads skärgård där det är nära till öppet hav och tången är som finast.
Vi spanar på tång, paddlar i ett lugnt tempo och skördar från kajakerna. Med hjälp av ett specialverktyg når vi de sorter som växer lite djupare. Du sitter i kajaken och plockar själv. Du får lära dig hur och var olika sorter växer, skördesäsong, vilka näringsämnen de innehåller, tips på tillagning m.m. Vi går iland på en ö där vi bjuder på en lunch som innehåller tång. På heldagskursen ingår även guidning och berättelser om havet och skärgården.

I priset ingår: undervisning & guidning, kajak, kapell, flytväst, paddel, lunch, kaffe, kaka.
Samma pris om man tar med sig sin egen kajak.

Tag med: sax, påsar, kläder att paddla i (löparkläder brukar fungera bra), badkläder, regnkläder, vattenskor (t ex crocks), vattenflaska, snacks/nötter/godis, ev mask & snorkel.
Du behöver ha paddlat lite tidigare så att du kan koncentrera dig på tångplockningenoch hålla balansen. Ej för nybörjare. Pris på förfrågan till större grupper. Meddela ev. allergier etc i god tid före.

Max 3 deltagare.
Plats: Grönemad, Grebbestad.
Tid: kl 11-16.30
Pris: 1495:- (Tångpaddlingen finns även som halvdagskurs)
Boka
här!

TÅNGPADDLING - halvdag
Följ med på en guidad paddeltur i Grebbestads skärgård där det är nära till öppet hav och tången är som fin.
Vi spanar på tång, paddlar i ett lugnt tempo och skördar från kajakerna. Med hjälp av ett specialverktyg når vi de sorter som växer lite djupare. Du sitter i kajaken och plockar själv. Du får lära dig hur och var olika sorter växer, skördesäsong, vilka näringsämnen de innehåller, tips på tillagning m.m. Vi går iland på en ö och fikar.

I priset ingår: undervisning, kajak, kapell, flytväst, paddel, kaffe, kaka. Samma pris om man tar med sig sin egen kajak.

Tag med: sax, påsar, kläder att paddla i (löparkläder brukar fungera bra), badkläder, regnkläder, vattenskor (t ex crocks), vattenflaska, snacks/nötter/godis.
Du behöver ha paddlat lite tidigare så att du kan ta dig fram själv, koncentrera dig på tångplockningen och hålla balansen. Ej för nybörjare. Pris på förfrågan till större grupper. Meddela ev. allergier etc i god tid före.

Max 3 deltagare.
Plats: Grönemad, Grebbestad.
Tid: kl 10-13 ELLER 14-17
Pris: 995:- (Tångpaddlingen finns även som heldagskurs)
Boka
här!

BLOM & TÅNGVANDRING PÅ TRE ÖAR
Följ med på en övandring på honungsdoftande sommarängar, klippor, stränder och ljunghedar.
Vi vandrar på Väg 1188 som går över de sammanvuxna öarna Trossö-Kalvö-Lindö vid Havstenssund. Vi pratar om blommorna och växterna vi passerar, öarnas historia, husens berättelser och havets grönsak tång. Du lär dig vilken tång och vilka blommor som är goda att äta. Vi äter blommor från de doftande ängarna vi vandrar på.

Tag med: egen fika/lunch, ev. cyklop och snorkel, sax, påse. I priset ingår båttransport från och till Havstenssund. Arrangeras med Trossö naturvårdsuppdrag.
Tid: 5 tim.
Pris: 695:-

Läs mer och boka här!

MARIN HUDVÅRD
Den finaste hudvården är den du själv gjort. Tångbad, ansiktsmasker och salta tångskrubbar är enkla och roliga att röra ihop. Under den här workshopen lär du dig göra produkter för en välgörande ansikts- och kroppsbehandling med tång. Du får med dig några små prover hem.  Vi gör olika ansiktsmasker, scrub, omslag, tångbad, tvål, serum som vi testar på varandra och oss själva. Recept skickas eller delas ut.
Det här eventet passar även bra att boka för kompisgrupper, företag, möhippa etc.

Tid: ca 3 tim.
Pris: 750:-

Läs mer och boka här!

TÅNGDYKARKURS
Tångkurs på Väderöarna för dykare.

Du lär dig hitta och skörda tång på ett hållbart sätt. Vi berättar hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, vilka näringsämnen de innehåller och många andra spännande saker. På kvällen serverar vi en smakbuffé hos Dyk-Leif, som passar till kvällens kräftfrossa. 

Samarrangemang med Dyk-Leif, Hamburgsund. Bokas hos Dyk-leif.

Se datum i KALENDERN!

FÖREDRAG
Boka ett föredrag med oss! Vi kan prata om tång, mat, hållbarhet, framtidspaning, tångodling, tång i hudvård, hälsa, maritim upplevelseturism, hur vi lyckats slå igenom eller hur vi jobbar.
Vi är erfarna föreläsare och har talat på mässor, festivaler, för slutna grupper och skolbarn. Tid: allt från 15 till 45 min. Pris på förfrågan.

BÅTTUR MED SEGELJULLE 
Boka en segeltur med denna bedårande segeljulle! Med eller utan tångfikakorg!

För små grupper om max 4 personer, kan vi i samarbete med Kim de Bruin erbjuda skräddarsydda events med en fin gammal segeljulle. Perlan är en liten traditionell julle i trä, troligen från Orusttrakten. Hon är 5 m lång, har gräddvitt sprisegel och utombordsmotor, och är väldigt fin! På bilderna nedan är Perlan den mindre båten med vita segel. Kapten och båtens ägare, är Kim de Bruin som har Fartygsbefäl klass VIII.
För den som önskar, kan båtarna bokas med tångsafari, tångfikakorg eller något annat gott och trevligt. Vi försöker möta din högsta önskan så bra vi kan!

TÅNGKONST
Tång är vackert. För att visa vad det går att skapa av tång har vi en permanent konstutställning av Kerstin Hammarson. Välkommen till Tångmagasinet i Södra hamnen, Havstenssund!