UPPLEVELSER

Catxalot håller workshops, föredrag och vandringar på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda och använda havets läckerheter.

Du hittar DATUM för alla våra events som beskrivs på denna sida i vår EVENTKALENDER. I eventkalendern finns också länk till bokning och betalning, som görs online.

Vår lokal Tångmagasinet ligger i ett rustikt gammalt hamnmagasin i Havstenssund som en gång i tiden varit tullstation. Fler av våra events kan bokas av företag och andra grupper, som t ex födelsedagar, möhippa/svensexa och kick off. Vi har även specialarrangemang och gästspel.

Vi tar också emot studiebesök, då vi berättar om vårt arbete och visar lokalen.  Smakprover, frukost el. dyl. kan bokas extra om så önskas. Kontakta oss för prisuppgift.

I samarbete med hotellet TANUMSTRAND i Grebbestad kan vi erbjuda rabatt när man bokar tångevent hos oss. Säg till när du bokar hos oss så ger vi dig en rabattkod!

I Tångmagasinet har vi en TÅNGBUTIK där vi säljer både våra egna alg- och tångprodukter och några andra, har utställningar och tångbibliotek. Öppettider - Lågsäsong: torsdagar kl 15-18. Juli & augusti: kl 12-18. Tångbutiken finns även som webbshop.

Vi blir jätteglada om du efter att ha medverkat på workshop etc hos oss recenserade oss på Tripadvisor!

Tångmagasinet, Sjövägen 60, Havstenssund. Det ligger i Södra hamnen, nära Skaldjurscaféet. Precis där Spången börjar som leder bort till badplatsen.
Tångmagasinet, Sjövägen 60, Havstenssund. Det ligger i Södra hamnen, nära Skaldjurscaféet. Precis där Spången börjar som leder bort till badplatsen.


TÅNGDAG
Heldags workshop med tångplockning vid havet och matlagning.
Du får lära dig hitta och identifiera ett antal tångsorter som är goda att äta. På eftermiddagen tillagar vi tillsammans en buffe med olika rätter som innehåller tång.

Ur innehållet: hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, vilka näringsämnen de innehåller, tips på tillagning, medicinska aspekter. Vi pratar också om de strandväxter, ostron och musslor som vi ser längs vägen. Tillsammans tillagar vi en middagsbuffé av det vi plockat som ger massor med inspiration till vad man kan göra med tång. Recepten från kursen skickas eller delas ut.
Tag med: fikabulle/smörgås, sax och liten påse samt gärna badkläder, vattentåliga skor (t ex foppatofflor) och snorkelutrustning. Om du är frusen kan du ta med en våtdräkt om du har en sådan. Tag med bekväma skor och lämpliga kläder, då vi kommer att promenera över berg och stenar.
Vi kokar kaffe och té på stranden.
Tid: ca 7 tim.
Pris: 1450:-
Boka här.

TÅNGSAFARI
Introduktion för dig som vill hitta och skörda tång på ett hållbart sätt.
Ur innehållet: hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, näringsämnen, tips på tillagning. Vi pratar också om de strandväxter, ostron och musslor som vi ser längs vägen. Vandringen på klipporna avslutas med att vi steker tångchips och fikar.
T
ag med: fika, sax och liten påse samt gärna badkläder, vattentåliga skor (t ex foppatofflor) och snorkelutrustning. Om du är frusen kan du ta med en våtdräkt om du har en sådan. Tag med bekväma skor och lämpliga kläder, då vi kommer att promenera över berg och stenar.
ORT: GREBBESTAD & SMÖGEN

Tid: ca 2-3 tim.
Pris: 450:-

Boka här!

Foto: Kim de Bruin

LAGA MAT MED TÅNG
Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. Kombinera denna kurs med en tångsafari om du även vill lära dig skörda tång själv.
Tången är redan skördad, så det är bara att komma hungrig och nyfiken! Du kommer att få laga mat utifrån färdiga recept eller hitta på saker själv. Recepten från kursen skickas eller delas ut efteråt. Dagen inleds med en presentation av olika tångsorter. Vi är i Catxalots rustika Tångmagasin på bryggan i Havstensund. Fisk och skaldjur förekommer på menyn. Meddela oss ev. allergier etc i förväg. Det finns förkläde att låna.
Tid: ca 4 tim.
Pris: 800:- 

Boka här!

TÅNGPADDLING
Följ med på en guidad paddeltur i Grebbestads skärgård där det är nära till öppet hav och tången är som finast.
Vi spanar på tång, paddlar i ett lugnt tempo och skördar från kajakerna. Med hjälp av ett specialverktyg når vi de sorter som växer lite djupare.
Ur innehållet: hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, vilka näringsämnen de innehåller, tips på tillagning. Vi passar naturligtvis också på att berätta om havet, skärgården vi befinner oss i och andra saker. Vi går iland på en ö och fikar.
Max 3 deltagare. Om fler vill följa med får man hyra sig en kajak själv på t ex Skärgårdsidyllen, samma pris gäller för tångpaddlingen (995:). Om man tar med sig egen kajak på tångpaddling gäller även då samma pris för tångpaddling (995:-).
I priset ingår kajak, kapell, flytväst, paddel, fika och guidning.
Tag med: sax, påsar, badkläder, regnkläder, vattenskor, vattenflaska, ev snacks/nötter/godis.
Du behöver ha paddlat lite tidigare så att du kan koncentrera dig på tångplockningen. Ej för nybörjare.
Pris på förfrågan till större grupper.
Tid: 4,5 tim. 
Pris: 995:-

Boka här!

I filmen nedan ser man Tångmagasinet till höger i bild, där båten kommer genom det trånga sundet. Robert Dahlberg är fotograf från Havstenssund. Man kommer att kunna köpa två av hans foton från Tjurpannan i Tångbutiken i sommar, inramade enligt högsta kvalitet.

TÅNGSKOLA FÖR BARN
Tångkurs för simkunniga barn upp till 12 år.
Barnen får lära sig hitta och artbestämma tång och hur den ska plockas för att fortsätta växa. Vi pratar om varför alger och tång är viktiga för miljön, hur tång pratar med varandra, hur gammal den blir, vilka sorter som är goda och andra spännande saker. Vi kokar en tångsoppa tillsammans.
Tag med: snorkel, cyklop, sax, påsar, badkläder och flytväst.
Föräldrarna är välkomna att följa med men hålla sig lite i bakgrunden.
Tid: ca 3 tim.
Pris: 445:-

Boka här!

BLOM & TÅNGVANDRING
Följ med på en övandring på honungsdoftande sommarängar, klippor, stränder och ljunghedar.
Vi vandrar på Väg 1188 som går över de sammanvuxna öarna Trossö-Kalvö-Lindö vid Havstenssund. Vi pratar om blommorna och växterna vi passerar, öarnas historia, husens berättelser och havets grönsak tång. Du lär dig vilken tång och vilka blommor som är goda att äta.
Tag med: egen fika/lunch, ev. cyklop och snorkel, sax, påse. I priset ingår båttransport från och till Havstenssund. Arrangeras med Trossö naturvårdsuppdrag.
Tid: 5 tim.
Pris: 685:-

Boka här!

MARIN HUDVÅRD
Den finaste hudvården är den du själv gjort. Tångbad, ansiktsmasker och salta tångskrubbar är enkla och roliga att röra ihop. Under den här workshopen lär du dig göra produkter för en välgörande ansikts- och kroppsbehandling med tång. Du får med dig några små prover hem.  Recept skickas eller delas ut. Det här eventet passar även bra att boka för kompisgrupper, företag, möhippa etc.
Tid: ca 3 tim.
Pris: 750:-

Boka här!

TÅNGDYKARKURS
Tångkurs för dykare på Väderöarna eller Smögen.

Du lär dig hitta och skörda tång på ett hållbart sätt. Vi berättar hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, vilka näringsämnen de innehåller och många andra spännande saker. Vi lagar en middagsbuffé av det vi plockat, och du får massor med inspiration till vad man kan göra med tång. Recepten från kursen skickas ut.
Samarrangemang med Dyk-Leif, Hamburgsund resp. Smögen Dyk & Äventyr.

Se datum i KALENDERN!

BÅTTUR MED SEGELJULLE 
För små grupper om max 4 personer, kan vi i samarbete med Kim de Bruin erbjuda skräddarsydda events med två fina gamla segeljullar. Perlan är en liten traditionell julle i trä, troligen från Orusttrakten. Hon är 5 m lång, har gräddvitt sprisegel och utombordsmotor, och är väldigt fin! På bilderna nedan är Perlan den mindre båten med vita segel.
Munin är också en traditionell öppen julle, 5,5 meter lång. Hon låg bortglömd i många år i en trädgård, räddades till slut från den dystra träbåtsdöden och fick delvis ny bordläggning. Projektet avstannade men tog åter fart vintern 2015/2016 då hon blev plastad och fick motorn renoverad. Munin ska, när hon är helt färdigställd, bli genuin som en gammal bohusjulle; det ska lukta tjära och det ska motordunka på ett gammaldags betryggande sätt.
Den större båten Munin, med röda segel kommer också att erbjudas för uthyrning för 4-5 personer.

Kapten och båtens ägare, är Kim de Bruin som har Fartygsbefäl klass VIII.
För den som önskar, kan båtarna bokas med tångsafari, tångfika eller något annat gott och trevligt. Vi försöker möta din högsta önskan så bra vi kan!

TÅNGKONST
Tång är vackert. För att visa vad det går att skapa av tång har vi en permanent konstutställning av Kerstin Hammarson.
Välkommen till Tångmagasinet i Södra hamnen, Havstenssund!

FÖREDRAG
Boka ett föredrag med oss! Vi kan prata om tång, mat, hållbarhet, framtidspaning, tångodling, tång i hudvård, hälsa, maritim upplevelseturism, hur vi lyckats slå igenom eller hur vi jobbar.
Vi är erfarna föreläsare och har talat på mässor, festivaler, för slutna grupper och skolbarn. Tid: allt från 15 till 45 min. Pris på förfrågan.