Grebbestad. Foto: Magnus Lundborg
Catxalots lokal. Foto: Tina, Visit Sweden
Här äter vi om det är fint väder.

Kalender - se vad som händer ett visst datum

Upplevelser

Catxalot har sedan 2014 haft workshops, kurser och föredrag på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda och använda havets läckerheter på ett hållbart sätt så att tången och havet inte tar skada. Från 1 januari 2020 gör vi om vår verksamhet och erbjuder i fortsättningen:

 • Beach Foraging - instruktörskurs tång och strandväxter
 • Konsult - rådgivning och vägledning i tång, mat och produktutvecking
 • Konsult - informationssökning med forskningssammanställningar, t ex "jod & tång", "mineraler & tång", "tungmetaller & tång" m.m.
 • Föreläsningar
 • Tångpaddling hos Nautopp kajakcenter Grebbestad
 • Gourmethelg för dykare hos Dyk-Leif i Hamburgsund
 • Ocean foodie all inclusive upplevelsepaket, tillsammans med Havstenssunds Ostron

Beach Foraging - instruktörskurs tång och strandväxter

Catxalots utbildning för företag som vill jobba med mat, foraging, outdoor cooking och natur som upplevelse. Tång och strandväxter ger din upplevelse en ny intressant dimension och attraherar en bredare målgrupp. Kursen ger dig den kunskap som behövs för att själv starta events, kurser och upplevelser där tång och strandväxter ingår eller är i huvudfokus. Kursen är lämplig för t ex företag inom marin turism eller matturism. Kursen passar även dig som vill bli forager och sälja tång till restauranger. Även privatpersoner är varmt välkomna.
Kursen omfattar en heldag på sjön och två onlinemöten.
Pris 15 000:- exkl moms. Mer info kommer snart.

Forager - tång och strandväxter

Linnéa Sjögren, Catxalot, skördar tång av högsta kvalitet och strandväxter åt ett fåtal restauranger i rena vatten utanför Grebbestad och Havstenssund i norra Bohuslän. 

Jag erbjuder tre olika paket som personlig forager: en hel dag eller en halv dag samt ett paket med enbart ätliga strandväxter. Jag skördar så mycket som jag hinner av flera olika arter eller bara vissa, enligt era önskemål. Ni kan önska att jag plockar några specifika arter eller en enda. 

I priset ingår skördning, rensning, samt transport till er restaurang. Prenumerera gärna på ett skördepaket 1-4 gånger per månad!

Kontakta mig för info och priser linnea@catxalot.se 

Catxalot consulting  

Linnéa Sjögren ger på konsultbasis vägledning och hjälp till restauranger och företag inom t ex livsmedelsbranschen med råvarukunskap, vägledning val av tång till produkter och maträtter, recept. Kontakta för mer info och offert linnea@catxalot.se

Föreläsningar

Anlita oss för en föreläsning! Vi (Linnéa) kan prata om

 • Skörda tång (vad, hur, när), exempel maträtter.
 • Att driva småskaligt matföretag (vår resa)
 • Att laga mat med tång (ex mat, råvarukunskap, vad tång tillför)
 • Tång genom tiderna (historik, hur tång använts i olika länder)
 • Tång och hälsa (näringsinnehåll, medicinsk forskning på tång)
 • Demo/visning av tång (plockad i förväg)

Laga julmat med tång

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Tång är gott och spännande att använda i julmat. En tångjansson är faktiskt godare än en "riktig" Jansson! Du kommer att få göra tångsill, tångjansson, brysselkål, julnötter, kanderad tång, praliner, julpicklad tång m.m. Något recept innehåller fisk, men i övrigt är de flesta rätterna vegetariska eller veganska. Boka här! 16 november 2019 (sista gången).

Laga mat med tång

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. Kombinera denna kurs med en seaweed safari om du även vill lära dig skörda tången själv. 
Tången är redan skördad, så det är bara att komma hungrig och nyfiken! Du kommer att få laga mat utifrån färdiga recept eller hitta på egna rätter. En "buffé" av ingredienser dukas upp där finns rikligt med tång av olika slag. På vintern använder vi fr a torkad tång.
Läs mer! 18 oktober 2019 (sista gången).

Ocean Foodie - upplevelsepaket

Foto: Catxalot Foto: Catxalot
All inclusive paketresa extra allt för dig som älskar ostron, tång och skaldjur! Datum för våren 2020 kommer snart.
Skörda tång, besök en ostronfarm och smaka på Sveriges bästa sjömat. Två luncher, två middagar och två övernattningar på Everts Sjöbod i Grebbestad. Max 4 personer. Paketet kan bokas direkt hos oss. Samarrangemang mellan Catxalot, Havstenssunds Ostron och projektet Destination Havstenssund.

Ostron & tång på Kalvö 

Foto: Magnus Larsson Foto: Magnus Larsson

Middag med ostron och tång på en ö.
Följ med till Kalvö i Fjällbacka skärgård och upptäck ostron och tång.
I det som blivit internationellt känt som “Världens vackraste skärgård” ligger Kalvö, en ö med charmig gammal bebyggelse, stillhet och vacker natur. Åsa och Linnéa serverar ett antal smårätter med ostron, tång, fisk eller havskräftor och ger inspiration till vad du själv kan tillaga.
Datum: 21/9 2019 (sista gången).  Boka här! 
Samarrangemang Catxalot och Kalvö Ostron.

Tångpaddling med snorkling

Foto: Magnus Lundborg Foto: Magnus Lundborg

I skärgården utanför Grebbestad växer den finaste tången i det salta, klara och friska vattnet. Under denna guidade dagstur paddlar vi ut och letar tång både från kajaken och med snorkel. Vi berättar om tillagning, näringsämnen och skördesäsonger. Under lunchen blir det smakprov på den tång vi har hittat under förmiddagen. Boka hos Nautopp Kajakcenter! Samarrangemang Catxalot och Nautopp kajakcenter Grebbestad. Denna aktivitet kommer att finnas sommaren 2020!

BOENDE

Du får rabatt om du bokar något av dessa hotell när du ska till oss:

Grebbestads vandrarhem/minihotell
Vandrarhemmet ligger mycket centralt i samhället bara några meter från kajkanten. Frukost kan man köpa själv i mataffären eller gå till caféet Sjögrens i Backen som har öppet alla dagar i veckan (pris: 80-90sek).

Tanumstrand
Hotell med restaurang, bad, spa etc. Beläget bara några meter från havet - kontakta oss för rabattkod. Tanumstrand ligger strax söder om Grebbestads samhälle. Det finns en fin gång- och cykelväg in till samhället.

Everts Sjöbod
Litet och exklusivt hotell i en sjöbod i Grönemad 1,5 km från Grebbestads centrum. Väldigt charmigt.