Seaweed foraging instruktörskurs/
Tångguide

Kursen Seaweed foraging instruktörskurs/Tångguide ger dig den kunskap som behövs för att själv kunna starta event, kurs, upplevelse och äventyr där tång ingår. Kursen ger dig även kunskap i hur tång ska användas i mat och produkter. Kursen är lämplig för bl a företag inom marin turism, naturturism, guideföretag eller matturism/måltidsturism. Kursen passar också dig som vill bli forager och sälja tång till restauranger. Även privatpersoner eller företag inom andra brancher som t ex livsmedel som vill få kunskap om tång är varmt välkomna.

Kursen är både en introduktionkurs och fördjupningskurs, och omfattar artbestämning, förökning, skördning, hantering, lagstiftning, matlagning, medicinsk forskning, hälsoaspekter, hållbarhetsfrågor, miljögifter, tungmetaller, torkning, lagring, förädling samt lite om odling.

Målet är att du ska få tillräcklig kunskap (eller veta var du hittar svaret) för att kunna svara på alla de frågor som brukar ställas på ett event etc om tång, samt att du ska kunna ge inspiration till andra om du t ex arbetar som guide.
Vi vet vad som efterfrågas och har redan fått alla frågor! Ytterligare ett mål är att du efter avslutad kurs ska ha tillräckligt med kunskap i matlagning  med tång för att kunna och våga experimentera med mat och ev produkter med tång.

Kursen börjar med ett första onlinemöte där du får en introduktion till kursen och till tång. På det andra onlinemötet har vi en "cook-along" där vi lagar mat tillsammans med torkad tång som skickats till dig på posten tillsammans med en inköpslista och recept. Det tredje mötet sker i Grebbestad där vi åker båt ut till en eller flera öar och genomför kursens praktiska moment. Vi lagar lunch tillsammans på ön. Du får även smakprover på annan lämplig mat med tång. Du lär dig allt du behöver veta om ätlig tång för att själv kunna guida människor. Det fjärde och sista mötet är online och ägnas åt att vi diskuterar kurslitteraturen du läst och dina följdfrågor från dagen på sjön. Varje onlinemöte varar i ca 60 min.

Min. 1 deltagare, max. 4. Kursen ges på beställning, alltså när du kan och har tid! Få deltagare = full uppmärksamhet på dig som deltagare. Du kan själv påverka studietakten genom att senarelägga vissa onlinemöten. Kursen är mycket flexibel och anpassas till den tid då DU kan. Du kan välja om du vill ha extra fokus på mat, kosmetika eller medicin/hälsa. 

Tidsåtgång: 1 dag i Grebbestad, 3 onlinemöten á ca 1 tim samt läsning av kurslitteratur som du kan läsa efter kursen om du har ont om tid.

Kursen omfattar
  • en dag med båt på sjön (vid dålig väderlek är vi på Tjurpannans naturreservat) med lunch, diverse smakprover och fika. Om du inte vill snorkla kan du vara i vattnet till midjehöjd. Ca kl 10-17 eller enligt dina önskemål.
  • tre onlinemöten, varav ett är en cook-along (samtidig matlagning framför webbkamera i din device).
  • hyra av torrdräkt/våtdräkt/vadarbyxor, snorkelset, flytväst och skördeutrustning.
  • en Opinel skördekniv no 10 som du får behålla.
  • torkad tång för egna experiment och cook-along som skickas till dig.
  • kurskompendium och litteraturlista som skickas till dig på posten när kursavgiften är betald. Den mesta litteraturen ligger online eller är i form av kompendium som skickas till dig på posten.
  • recept
  • diplom efter avklarad kurs.

Pris 9500:- exkl moms. (11875 :- inkl. 25% moms). Anmälningsavgift på 1500:- exkl moms betalas vid bokningen. Resterande belopp (8000:- exkl moms) betalas senast två veckor före kursstart. Vid avbokning eller sjukanmälan fram till sju dagar före kursstart återbetalas allt utom anmälningsavgiften. Mindre än sju dagar före kursstart återbetalas halva summan vid avbokning/sjukanmälan.

Plats: Grebbestad
Datum: Du kan bestämma tidpunkten själv! Bästa tid för en dag på sjön är april-september. Om du även vill lära dig ätliga strandväxter rekommenderar vi att du går kursen maj-juli. Kurslitteraturen får du sänd till dig i god tid innan dagen på sjön.

Om du behöver övernatta i Grebbestad - se boendeförslag med rabatt nedan! Lista på vad du bör ha med dig till dagen på sjön skickas efter att du anmält dig. Kurskompendiet och litteraturlista skickas en vecka före kursstart, när hela kursavgiften är betald.

Kursen omfattar inte undervisning i företagande, administration, redovisning, marknadsföring och liknande, utan är en kurs som ger dig kunskap om själva råvaran tång i syfte att arbeta professionellt med det.
Har du frågor? Kontakt: Linnéa Sjögren, linnea@catxalot.se Tel. 070-9147299.

KURSLEDARE LINNÉA SJÖGREN
Linnea Sjögren driver företaget Catxalot AB som sedan 2014 har introducerat tång på den svenska marknaden. Hon har haft kurser och upplevelser i hur man skördar och tillagar svensk tång/alger i sex år och har producerat tångprodukter under eget märke.
Catxalot har ofta lyfts som ett framgångsrikt exempel på hur man kan jobba med mat- och naturturism och har synts mycket i media.
Linnea har även under flera år försett flertalet av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med tång. Hon brinner för att sprida kunskap om tång som en ny hållbar råvara och skapa intresse som kommer att leda till etablering av tångodlingar, produkter och nya verksamheter i Sverige. Linnea har skrivit boken Tångguide, en när-var-hur guide för tio svenska tångarter som har sålts i 3000 exemplar.

REFERENSER
  • Frida Ronge, prisbelönad kock, författare, krögare. TAK Stockholm. Msc-ambassadör.  
  • Sofia B Olsson, head chef, operations chef på Vrå Göteborg. Aktiv inom hållbarhetsfrågor.
  • Stefan Eriksson, Årets kock 2005, Exceptionell råvara, råvaruansvarig Årets kock 2019.
  • Lisen Sundgren, Sveriges främsta specialist och författare när det gäller vilda växter och mat. Har bl a skrivit prisbelönade Det vilda köket och Vildvuxet.
  • Jill Axelsson Pabst, Turistrådet Västsverige. Specialist på matturism och strategisk företagsutveckling.

PRISER & NOMINERINGAR
Nyskaparstipendiet 2015
Matverk Bohuslän 2015
Nominerade till Livsmedelspriset 2019

BOENDE

Du får rabatt på priset på dessa hotell när du ska till oss:

Grebbestads vandrarhem/minihotell
Vandrarhemmet ligger mycket centralt i samhället bara några meter från kajkanten. Frukost kan man köpa själv i mataffären eller äta på trevliga caféet Sjögrens i Backen som har öppet alla dagar i veckan året runt.

Tanumstrand
Hotell med restaurang, bad, spa etc. Beläget bara några meter från havet - kontakta oss för rabattkod. Tanumstrand ligger strax söder om Grebbestads samhälle. Det finns en fin gång- och cykelväg in till samhället (30 min). Öppet året runt.

Everts Sjöbod
Litet hotell i en sjöbod i Grönemad 2 km från Grebbestads centrum. Mycket charmigt. Ligger direkt på stranden. Cykel finns att låna.

Detta ingår i priset:

  • en dag på sjön (vid dålig väderlek är vi på Tjurpannans naturreservat) med lunch, smakprover och fika. 
  • tre onlinemöten, varav ett är en cook-along (samtidig matlagning framför webbkamera)
  • hyra av torrdräkt/våtdräkt/vadarbyxor, snorkelset, flytväst och skördeutrustning
  • en Opinel skördekniv no 10 som du får behålla
  • torkad tång för egna experiment
  • kurskompendium som skickas till dig på posten
  • recept
  • diplom 

PRIS
Pris 9500:- exkl moms. (11875 :- inkl. 25% moms).

Anmälningsavgift på 1500:- exkl moms betalas vid bokningen. Resterande belopp (8000:- exkl moms) betalas senast två veckor före kursstart.

Vid avbokning/sjukanmälan minst en vecka före kursstart återbetalas allt utom anmälningsavgiften. Mindre än en vecka före kursstart återbetalas inget vid avbokning/sjukanmälan.