Om tång

Grebbestad Foto: Magnus Lundborg
Grebbestad Foto: Magnus Lundborg

Sedan sommaren 2014 har Catxalot haft workshops, promenader och föredrag hundratals personer varje år som lärt sig skörda tång på ett hållbart sätt och använda den i mat.

Tång är gott, vackert och användbart (se recept). Du kan använda tång på många olika sätt. Varje sort har sin smak, och när den torkas ger den en annan karaktär åt maten än när den är färsk, och tillagad ger den ytterligare dimensioner smakmässigt.

Det finns ingen giftig tång i Sverige. Vi använder 10-15 olika arter på våra upplevelser, alltid skördat i strömmande öppet vatten i norra Bohuslän. 

Se vår tångguide nedan - en perfekt nybörjarguide. 
 

Tångguide

Vi har gjort en Tångguide som du tyvärr är slutsåld nu, men den finns att låna på flera bibliotek.

Det är en enkel och vattentålig när-var-hur-guide som beskriver hur tio olika nordiska ätbara tångsorter ska plockas, när de är i säsong, vad de innehåller och vad man kan göra med dem. Den är tryckt på ett speciellt plastpapper, polyart, som är helt vattentätt och återvinningsbart enligt kategori 2HDPE. Illustrationer av Maj Persson. Grafisk form av Rebecca Wessberg. Produkten kan återvinnas som hårdplast när nyckelringen har tagits bort.
 

Att skörda tång

När du ska plocka tång ska du leta efter en plats med så friskt vatten som möjligt. Tag bara de bitar du ska äta. Lämna resten. Ta inte för mycket. Skaka av små djur från tånget du tar hem. Tänk även på att det ofta tar längre tid att rensa tången hemma än att plocka den, så plocka inte för mycket även av den anledningen. Det finns en hel del organismer som lever bland och av tång, så tångbältet är mycket viktigt ur biologisk synvinkel. Hälften av Jordens syre produceras av alger och tång. Tång tar upp näring ur havet (kväve och fosfor), och bidrar alltså till ett mindre övergött hav.
Vi rekommenderar att vara väldigt försiktig med att skörda i Östersjön p g a dålig vattenkvalitet.
 

Att torka tång

Det är enkelt att torka tång. Torka tången på klipporna vid havet, på en tvättlina, på ett gallernät, ett tyg, i en torkugn, på en torkställning eller i en vanlig ugn. Tången ska vara torr när du packar den i en låda, glasburk, papperspåse eller annan förpackning. Förvarad mörkt och svalt håller den sig i några år, minst.

Blåstång

Klipp av de yttersta topparna. Koka eller blanchera. Näringsinnehåll.
 

Knöltång

Klipp/nyp av förökningsblåsorna. Klipp av toppskott men lämna resten intakt så att den kan fortsätta leva. Koka 10-20 min. Marinera, stek. Blanda i sallader etc.
Innehåller kalcium, kalium, natrium, jod, magnesium, fosfor, jod, mangan, koppar, krom, zink, vitamin B2, B3, C.

Sockertång

Lämna kvar fästet och en bit av tången på plats så att den kan föröka sig. Näringsinnehåll. God att steka, fritera, pickla mm.
Obs! Innehåller ganska mycket jod, så ät inte för mycket. Ca 1 tsk torkad mald per dag/pp är lagom.  

Fingertång

Klipp av en bit men lämna fästet och en bit av själva tången så att den kan växa upp igen. God att steka eller koka med i grytor. Näringsinnehåll. Obs! Innehåller ganska mycket jod, så ät inte för mycket. Max ca 1 tsk torkad mald per dag. 

Havssallat

Lämna fästet och en liten bit av tången så att den kan växa upp igen och föröka sig. God att steka eller torka och mala. Näringsinnehåll.

Rörhinna

Klipp av så att fästet och en bit av tången sitter kvar och kan växa upp igen. Skölj noga. God att fritera, steka eller använda rå i t ex sallader och fiskfärs. Näringsinnehåll.

Purpurtång

Klipp av så att fästet och en bit av tången sitter kvar och kan växa upp igen och föröka sig. God att steka och fritera. Näringsinnehåll.

Sudare/snärjtång

Rensa genom att dra den mellan fingernaglarna. Använd den rå i sallad eller koka och servera med t ex spagetti. Innehåller jod, brom, mangan. 

Karragenalg

Används mest som förtjockningsmedel. Vacker att dekorera med. Näringsinnehåll.

Dulse/Söl

Svår att hitta i Sverige då den växer ganska djupt ner. God att steka, fritera. Blöt upp torkad dulse och använd som sallad. Stek i smör på låg värme (god bl a på pizza). God med choklad. Näringsinnehåll