Om tång

Grebbestad Foto: Magnus Lundborg
Grebbestad Foto: Magnus Lundborg

Sedan sommaren 2014 har Catxalot haft workshops, promenader och föredrag hundratals personer varje år som lärt sig skörda tång på ett hållbart sätt och använda den i mat. Vi har också producerat egna livsmedel med tång och har plockat tång till Sveriges främsta restauranger och kockar.

Tång är gott, vackert och användbart (se recept). Du kan använda tång på många olika sätt. Det finns ingen giftig tång i Sverige. Vi använder 10-15 olika arter på våra upplevelser, alltid skördat i rent vatten i norra Bohuslän. 
 

Här kan du köpa svensk tång

Här kan du gå tångkurs

Tångguide

Vi har gjort en Tångguide som du tyvärr är slutsåld nu, men den finns att låna på flera bibliotek.

Det är en enkel och vattentålig när-var-hur-guide som beskriver hur tio olika nordiska ätbara tångsorter ska plockas, när de är i säsong, vad de innehåller och vad man kan göra med dem. Den är tryckt på ett speciellt plastpapper, polyart, som är helt vattentätt och återvinningsbart enligt kategori 2HDPE. Illustrationer av Maj Persson. Grafisk form av Rebecca Wessberg. Produkten kan återvinnas som hårdplast när nyckelringen har tagits bort.
 

Att skörda tång

När du ska plocka tång ska du leta efter en plats med så rent vatten som möjligt. Tag bara de bitar du ska äta. Lämna resten. Ta inte för mycket. Skaka av små djur från tånget du tar hem. Tänk även på att det ofta tar längre tid att rensa tången hemma än att plocka den, så plocka inte för mycket även av den anledningen. Det finns en hel del organismer som lever bland och av tång, så tångbältet är mycket viktigt ur biologisk synvinkel. 
Vi rekommenderar att vara väldigt försiktig med att skörda i Östersjön p g a dålig vattenkvalitet.
 

Att torka tång

Det är enkelt att torka tång. Torka tången på klipporna vid havet, på en tvättlina, på ett gallernät, ett tyg, i en torkugn, på en torkställning eller i en vanlig ugn. Tången ska vara torr när du packar den.

Blåstång

Klipp av de yttersta topparna. Näringsinnehåll.
 

Knöltång

Klipp av toppskott men lämna resten intakt så att den kan fortsätta leva. 
Innehåller kalcium, kalium, natrium, jod, magnesium, fosfor, jod, mangan, koppar, krom, zink, vitamin B2, B3, C.

Sockertång

Lämna kvar fästet och en bit av tången på plats så att den kan föröka sig. Näringsinnehåll
Obs! Innehåller ganska mycket jod, så ät inte för mycket. Ca 1 tsk torkad mald per dag/pp är lagom.  

Fingertång

Klipp av en bit men lämna fästet och en bit av själva tången så att den kan växa upp igen. Näringsinnehåll. Obs! Innehåller ganska mycket jod, så ät inte för mycket. Max ca 1 tsk torkad mald per dag. 

Havssallat

Lämna fästet och en liten bit av tången så att den kan växa upp igen och föröka sig. Näringsinnehåll.

Rörhinna

Klipp av så att fästet och en bit av tången sitter kvar och kan växa upp igen. Näringsinnehåll.

Purpurtång

Klipp av så att fästet och en bit av tången sitter kvar och kan växa upp igen och föröka sig. Näringsinnehåll.

Sudare/snärjtång

Använd den rå i sallad eller koka och servera med t ex spagetti. Innehåller jod, brom, mangan. 

Karragenalg

Används mest som förtjockningsmedel. Näringsinnehåll.

Dulse/Söl

Svår att hitta i Sverige då den växer ganska djupt ner. Näringsinnehåll