KONTAKT & OM OSS

HÅLLBARHET - för oss signalerar det något som ska hålla in i framtiden. Att det vi gör idag ska kunna göras imorgon lika väl som om 10 eller 100 år utan negativa konsekvenser. Det genomsyrar allt vi gör.


Det är helt centralt när vi skördar vildväxande tång i havet. Vi sliter inte upp något med rötterna utan klipper för att främja återväxten. Vi använder inte mängder med energi för att torka tången vi plockat utan låter den så långt det går torka utomhus med hjälp av sol och vind, vilket dessutom ger våra produkter en ännu bättre smak. Vi tänker ständigt på hur transporter, lager och förpackningar kan bli miljövänligare, smartare och bättre.

Hållbarhet är också något vi tänker på i relation till hur vi arbetar. Vi älskar det vi gör och vill orka hålla på länge. Det betyder att vi både måste anpassa hur vi arbetar och hur mycket vi arbetar.

Vi vill inte maximera mängden arbete i livet - vår dröm är att ha så mycket liv i arbetet att det inte spelar någon roll. 

Vi kanske inte når dit. Men vi försöker varje dag.

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Linnea Sjögren och Jonas Pettersson brinner för att lära ut mer om den spännande råvaran som gömmer sig under havsytan. Tillsammans driver de företaget Catxalot som plockar vild tång från Bohuskusten och säljer till restauranger och butiker, och håller kurser och events om tång och mat.

 info [at] catxalot.se

Linnéa Sjögren
linnea [at] catxalot.se
Tel. Linnéa: 070-914 72 99 
Jonas Pettersson
jonas [at] catxalot.se
Tel. Jonas: 073-031 03 02
Bankgiro: 5052-8561
Organisationsnr: 559031-6088

Foto: Dan Isaac Wallin

HITTA TILL OSS
Tångbutiken i Tångmagasinet har öppet lördagar kl 10-14. Tångbutiken finns även som WEBBSHOP. Om du kommer dit när vi har stängt, så är våra närmaste återförsäljare i Grebbestad:
Fiskaffären i Grebbestad (livsmedel)
Greby Mejeri (livsmedel, tångguide)
Keramiker Sanna Wijk (tångaffisch, tångguide)
Nautopp Kajakcenter Grebbestad (tångguide)
Pickles Grebbestad (livsmedel)

Grupper kan boka egna tångevents. Vi kan även erbjuda studiebesök. Kontakta oss för förslag och priser.

VÄGBESKRIVNING:
Kör till Havstenssund. I Y-korsningen - sväng vänster mot "Silverknappen" och "Skaldjurscaféet" (Södra hamnen). Det finns parkeringsplats på kajen samt vid Y-korsningen. Gå några meter ut på bryggan söderut (åt vänster om du står med ansiktet mot havet). Tångmagasinet ligger på själva bryggan i Södra magasinet i södra hamnen i Havstenssund. Blå fönsterluckor och blå dörr.


GPS
WGS84: N 58° 45.2373', E 11° 10.6677'
Decimal: 58.754, 11.1778

Med bil: ca 1 tim 50 min från Göteborg
Kollektivt: Buss eller tåg till Tanum/Tanumshede. Därefter buss till Havstenssund. Se tidtabeller på Västtrafik.

Närmaste flygplats: Göteborg eller Oslo.

Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson startade företaget Catxalot 2014. Det började med en stark vilja att få göra något annat. Vi hade båda ett stort intresse för havet och mat, och började paddla kajak direkt efter att vi träffats. Ett drygt år senare (juni 2013) hade vi registrerat ett företag och förberedde oss genom att plugga marinbiologi och läsa allt som fanns om tång. I januari 2014 körde vi igång!

Vi gillar att jobba ihop med andra små lokala företag. De här samarbetar vi med:

Kalvö ostron, Fjällbacka - events
Nautopp, Kajakcentret i Grebbestad - events
Svensk Gourmetsvamp - produktutveckling, events
Klemming ostron - logistik
Havstenssunds ostronodling - vilda planer på gång
Trossö naturvård - events
Morgondagens ekologiska ölcafé - produkter
Tanumstrand - events

​​​​​​

Foto: Stefan Edetoft.

Jonas har tångsafari på Tjurpannan. Jonas har tångsafari på Tjurpannan.

Jonas Pettersson
Jag har dykt med hammarhajar runt Cocos Island, krokodiler utanför Cuba och sett mantorna dansa vid Hanifaru på Maldiverna. Men trots det blir jag lika barnsligt lycklig varje gång jag ser ett gäng sälar leka runt kajaken i Bohuslän. 
Älskar att introducera människor för vår underbara natur över och under ytan. Läs gärna mitt 
CV om du är nyfiken på min bakgrund.

Linnéa på Dannemark. Linnéa på Dannemark.

Linnéa Sjögren
Att det går att äta tång och att det är extremt nyttigt och ekologiskt hållbart vet nog de flesta. Vad man inte vet är vilka sorter som är bäst och hur de ska skördas och tillagas. Det vill jag berätta och visa.

Matlagning och att hitta på nya produkter är min grej. Jag är uppvuxen i Hamburgsund i norra Bohuslän och har en oresonlig kärlek till havet och mat.
I februari 2016 lämnade jag mitt arbete som bibliotekarie i Göteborg för att bli VD på företaget. Jag har framför allt jobbat mycket med sociala, medier, marknadsföring och undervisning tidigare. Här kan du läsa mer om min bakgrund.

Skriv till oss

POSTADRESS

(all post & paket hit)
Catxalot AB

Gata 23
457 95 Grebbestad

Tel. 070-914 7299

Besöksadress

Tångmagasinet (Södra Magasinet)
Sjövägen 60 (Södra hamnen)
Havstenssund