Tjänster Catxalot

Catxalot har sedan 2014 haft workshops, kurser och föredrag på tema tång för alla som vill lära sig skörda och använda havets läckerheter på ett hållbart sätt så att tången och havet inte tar skada. 

MASTERCLASS "SEAWEED FORAGING, FOOD & HEALTH"

Nu finns det en utbildning om tång för dig som vill jobba med mat, måltidsturism, foraging, outdoor cooking, kunskapsbaserade upplevelser och natur som upplevelse!

Catxalot har utbildat människor om tång och dess användning sedan 2014, och erbjuder nu en fördjupningskurs för speciellt företag inom naturturism, matturism, livsmedelsbranschen etc som vill kunna prata om eller använda alger och tång i sina befintliga eller nya events, upplevelser och mat. Kursen passar även bra för privatpersoner som vill fördjupa sig om tång.

Tång kan ge din upplevelse/event en ny intressant dimension eller göra maten på din restaurang etc mer spännande. Målgruppen är stor och bred och finns bland alla yrkesgrupper, kön och åldrar (även barn). Även utländska turister har ett stort intresse för naturupplevelser, och i kombination med mat från naturen blir det extra attraktivt. Faktum är att kombinationen natur/äventyr och mat har blivit superhett. Även inom livsmedelsbranschen är tång och alger mycket intressant nu.

Läs om kursen här!
 

TÅNGSAFARI

Catxalots smått berömda tångsafari ges vid några tillfällen i sommar, så passa på!
Du lär dig identifiera och skörda ca 10 olika tångarter, hur de ska förvaras, lagras, vad de innehåller och naturligtvis hur de ska användas i matlagning. Du får av hållbarhetsskäl bara plocka lite tång att ta med hem.
Plats: Tjurpannans naturreservat, Grebbestad.
Tid: ca 3 timmar.
Datum: 19/7 kl 11-14, 26/7 kl. 11-14, 29/7 kl 11-14, 5/8 kl 11-14.

Anmälan: maila linnea@catxalot.se
Pris: 1200:- 

Tag med: egen fika, badkläder, gärna vattenskor av något slag, cyklop och snorkel,  sax, påse, ev en liten kylväska till tången. 

TÅNGPADDLING

I skärgården utanför Grebbestad växer den finaste tången i det salta, klara och friska vattnet. Under denna guidade dagstur paddlar vi ut och letar tång både från kajaken och med snorkel. Vi berättar om tillagning, näringsämnen, skördning, användning och skördesäsonger. Under lunchen blir det smakprov på den tång vi har hittat under förmiddagen. Boka hos Nautopp Kajakcenter.
Samarrangemang med Nautopp kajakcenter Grebbestad. 

Foto: Lola Akinmade Åkerström
Foto: Lola Akinmade Åkerström

STRANDBLOMMOR & TÅNG

En exklusiv sommarupplevelse med spännande smaker  och kunskap i en enastående miljö - Tjurpannans naturreservat i norra Bohuslän.
Under vandringen till havet smakar vi på strandväxter som strandkål, glim, havssälting, viol och strandaster. Väl framme vid en röd granitklippa hoppar vi ner i vattnet med mask och snorkel för att beundra och utforska alger och tång. Du får lära dig vilka arter som är goda att äta, hur de ska skördas på ett snällt sätt och tillagas. Du får vara med och tillga en lunch med tång.

Pris:  2200:- per person
Tid: 3 tim. Inga fasta dagar, utan du skickar en bokningsförfrågan till oss med ditt önskemål. Endast sommartid. Genomförs även om det bara är en enda person bokad.
Max 4 deltagare.
I priset ingår: guidning, lunch, smakprover, lån av cyklop, snorkel, sax och påse samt en liten receptsamling. 
Tag med: badkläder.

Boka genom att kontakta linnea@catxalot.se, 070-9147299.
Anmälningsavgift på 500:- (ej återbetalningsbar). Vid avbokning fram till 5 dagar före eventet återbetalas hela summan. Vid avbokning 5 dagar eller mindre före eventdagen återbetalas inget. 

Foto: Linnéa Sjögren
Foto: Linnéa Sjögren

GOURMETHELG FÖR DYKARE

Helgen 9-10 maj 2020. I samarbete med dykföretaget Dyk-Leif i Hamburgsund har vi ett helgevent med dykning på Väderöarna, tångkurs och tångmat med skaldjur, ostron och svenska kammusslor (pilgrimsmusslor).
Kontakta Dyk-Leif för mer information och bokning. För privatpersoner.

BOENDE

Vi kan erbjuda boende i vårt privata hus i Grebbestad. Du hyr halva huset och har egen ingång, badrum, kök, kamin, stor uteplats med utemöbler. Det finns två små sovrum (dubbelsäng 140 cm bred i ett rum, våningssäng i det andra). Fyra personer får plats. Pris vid bokning i samband med events: 500:- per person. Kajak med liten dragkärra kan hyras till extra kostnad (300:-). Här kan du se bilder på huset. Jag bor själv i den andra delen av huset. 

Du får rabatt på dessa hotell när du ska på event/kurs hos oss:

Grebbestads vandrarhem/minihotell
Vandrarhemmet ligger mycket centralt i samhället bara några meter från kajkanten. Frukost kan man köpa själv i mataffären eller äta på trevliga caféet Sjögrens i Backen som har öppet alla dagar i veckan.

Tanumstrand
Hotell med restaurang, bad, spa etc. Beläget bara några meter från havet - kontakta oss för rabattkod. Tanumstrand ligger strax söder om Grebbestads samhälle. Det finns en fin gång- och cykelväg in till samhället (30 min).

Everts Sjöbod
Litet hotell i en sjöbod i Grönemad 2 km från Grebbestads centrum. Mycket charmigt. Ligger direkt på stranden.

Produkter

Vi har slutat sälja produkter med tång, och säljer nu enbart tångguiden i digitalt format/nedladdningsbar pdf.

TÅNGGUIDEN

Här kan du köpa tångguiden. Läs och använd den i mobilen/dator eller ladda ner den som pdf. Pris 15 euro = ca 150:- Tångguiden är en när-var-hur skördeguide för 10 olika ätliga tångarter. Här finns även en skördekalender, råd om lagring, näringsinnehåll, recepttips m.m. Vi har sålt 3000 ex i tryckt format, och ger nu ut den som e-bok på ISSUU.