Grebbestad. Foto: Magnus Lundborg
Foto: Catxalot
Vår terrass. Foto: Catxalot

Catxalots kurser, vandringar och paddelturer

Catxalot håller kurser, föredrag och vandringar på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda och använda havets läckerheter på ett hållbart sätt för tången och havet. Vi blir jätteglada om du efter att ha medverkat på workshop etc hos oss recenserade oss på Tripadvisor

Vi tar också emot studiebesök, då vi berättar om vårt arbete och visar lokalen. Vi hyr ut lokalen ibland för möten och små konferenser. Du kan lägga till aktiviteter, som t ex en tångvisning, tångsafari på klipporna eller provsmakning. Kontakta oss för priser och förslag på upplägg. 

Du kan också boka ett föredrag. Vi kan prata om tång, mat, hållbarhet, framtidspaning, tångodling, tång i hudvård, hälsa, maritim upplevelseturism, hur vi jobbar m.m. Vi är erfarna föreläsare och har talat på mässor, festivaler, för slutna grupper och skolbarn. 

Ge bort ett tångevent eller tångprylar! Köp presentkort i vår webbshop. Roligste presenten!
 

KURSER, EVENTS & VANDRINGAR

Gör ätbara tångskålar

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Små ätbara skålar av sockertång är gott, vackert och spännande att bjuda på som drinktilltugg eller förrätt. De kommer garanterat att väcka uppmärksamhet!
Du får med dig de skålar du gjort för att eftertorka hemma. Vi kommer att äta några tångskålar som är förberedda, med olika fyllningar.
Läs mer & boka!

Tångdag

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Heldagskurs med tångplockning vid havet och matlagning.
Du får själv plocka och tillaga tången under den här kursen, för att få maximalt med kunskap! När vi har plockat den tång vi behöver åker vi till Catxalots lokal i Havstenssund och tillagar tillsammans en buffe med olika rätter som innehåller tång.
Om vädret tillåter äter vi uppe på vår utkik/terrass (se bild ovan). (Kan äv bokas av företag)  Läs mer & boka!

Tångsafari

Foto: Katja Ragnstam Foto: Katja Ragnstam

Introduktionskurs för dig som vill hitta och skörda tång på ett hållbart sätt. Du får plocka tång själv och lära dig identifiera olika ätliga arter, hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, näringsämnen i tång, hur de ska skördas och tips på tillagning. Vi pratar också om de ätbara strandväxter, ostron och musslor som vi ev. ser längs vägen. Läs mer & boka! (Kan äv bokas av företag)

Hela stranden - städa en strand och smaka på havet

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

(enbart för företag)
Gör en aktiv miljöinsats med dina kollegor och få en härlig dag utomhus!
Tångföretaget Catxalot tar med företagsgrupper till en skräpig törnrosa-strand där vi tillsammans skapar under och nöje. Hela Stranden är en garanterat unik mat- och naturupplevelse som förenar miljönytta med glädje! Vi städar stranden från marint skräp och ni lär er vad i strandkanten som är gott att äta - tång, musslor, ostron och strandväxter. Ni får röra på er, äta god mat, lära er användbara saker och göra en insats för miljön. Smakprover/fika på stranden finns som tillägg. Innan handskarna dras på ges en presentation om marint skräp. Kontakta oss för mer info och offert!

Pickla alger

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Blad och blåsor från tång kan lätt förvandlas till intressanta, vackra och goda inläggningar. På den här workshopen får du både lära dig att plocka tången och pickla/lägga in den. Vi startar vid havet med att klippa av den tång vi ska använda. I Catxalots matstudio tillagar vi sen några goda inläggningar med olika smaksättning.. Läs mer & boka! (Kan äv bokas av företag)

Ostron & tång på Kalvö

Foto: Magnus Larsson Foto: Magnus Larsson

Följ med till Kalvö i Fjällbacka skärgård och upptäck ostron och tång. I det som blivit internationellt känt som “Världens vackraste skärgård” ligger Kalvö, en ö med charmig gammal bebyggelse, stillhet och vacker natur. Åsa och Linnéa serverar ett antal smårätter med ostron, tång, fisk eller havskräftor och ger inspiration till vad du själv kan tillaga. Detta matevent går även att boka av privata grupper och företag. Läs mer & boka här! (Kan äv bokas av företag och privata grupper)

Laga mat med tång

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. Kombinera denna kurs med en tångsafari om du även vill lära dig skörda tången själv. Tången är redan skördad, så det är bara att komma hungrig och nyfiken! Du kommer att få laga mat utifrån färdiga recept eller hitta på egna rätter. En "buffé" av ingredienser dukas upp där finns rikligt med tång av olika slag. Om ni är en grupp på minst 5-6 personer kan ni boka en egen kurs. Läs mer & boka! (Kan äv bokas av företag och privata grupper)

Laga julmat med tång

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Tång är gott och spännande att använda i julmat. En tångjansson är faktiskt godare än en "riktig" Jansson! Du kommer att få göra tångsill, tångjansson, kalla röror, omelett, brysselkål, julnötter, kanderad tång, praliner, knäcke m.m. Något recept innehåller fisk, men i övrigt är de flesta rätterna vegetariska eller veganska. Läs mer & boka!

Torka naturens skafferi

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Torkning är ett bra sätt att spara plats i frysen och ta tillvara på naturens godsaker. I Catxalots matstudio berättar och visar vi hur man torkar bär, frukt, svamp, tång, vilda örter m.m, och du får lukta och smaka på allt. Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp visa även hur man gör sin egen beef jerky. Linnéa lär dig torka tång, och du får lukta och smaka på olika tångsorter. Läs mer & boka! (Kan äv bokas av företag)

Tångpaddling

Foto: Lola Akinmade Åkerström Foto: Lola Akinmade Åkerström

Följ med på en guidad paddeltur i Grebbestads skärgård där det är nära till öppet hav och tången är som finast. Vi spanar på tång, paddlar i ett lugnt tempo och skördar från kajakerna. Med hjälp av ett specialverktyg når vi de sorter som växer lite djupare. Läs mer & boka!

Gourmet & kulturpaddling i Fjällbacka skärgård

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Kombinera en andlöst vacker paddling med att plocka och äta vilda ostron och tång, bastubad och lyxig övernattning i en fiskarstuga i Fjällbacka skärgård. Den här tvådagars-turen handlar om ostron, tång, fisk, skärgårdens historia, ö-krogar och om livet i havet. Läs mer & boka!

Tång & snorkelpaddling

Foto: Magnus Lundborg Foto: Magnus Lundborg

(I samarbete med Kajakcentret Nautopp i Grebbestad)
Under denna guidade dagstur paddlar vi ut och letar tång både från kajaken och med cyklop och snorkel. Vi berättar om tillagning, näringsämnen och skördesäsonger. Vi går iland på en ö och snorklar/fridyker efter tång. Under lunchen blir det smakprov på den tång vi har hittat under förmiddagen. Havskajakguide från Nautopp tar hand om dig på havet så du tryggt och säkert kan följa med ut på detta spännande äventyr. Boka hos Nautopp!

Blom & tångvandring på tre öar

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Följ med på en övandring på honungsdoftande sommarängar, klippor, stränder och ljunghedar. Vi vandrar på Väg 1188 som går över de sammanvuxna öarna Trossö-Kalvö-Lindö vid Havstenssund och pratar om blommorna och växterna vi passerar, öarnas historia, husens berättelser och havets grönsak tång. Vi äter blommor från de doftande ängarna vi vandrar på. Läs mer & boka! (Kan äv bokas av företag)

Marin hudvård

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Den finaste hudvården är den du själv gjort. Tångbad, ansiktsmasker och salta tångskrubbar är enkla och roliga att röra ihop. Under den här workshopen lär du dig göra produkter för en välgörande ansikts- och kroppsbehandling med tång. Vi gör olika sorters ansiktsmask och omslag, scrubb, serum m.m. Du får ta hem det du gjort, så tag med några små burkar. Företag eller privata grupper kan boka ett eget event. Läs mer & boka! (Kan äv bokas av företag)

Tångkurs för kockar

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Tång är hett bland många restauranger men är samtidigt en relativt okänd ny råvara. Den är god, vacker, nyttig, hållbar och intressant att arbeta med. För dig som är nyfiken på att lära känna tång och upptäcka dess mångsidighet finns en kurs, bara för kockar! Du får experimentera med många olika sorters tång, torkat och färskt. Recept finns att utgå ifrån för den som vill. Dagen börjar med en presentation av de olika arterna och hur de kan användas i matlagning. Läs mer & boka! (Kan äv bokas av företag)

Framtidens mat : Tång & ramslök

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Tång och ramslök är som bäst vid samma tidpunkt och är mycket goda tillsammans. Kunskap och smakupplevelser av det bästa från två världar. Presentation och demonstration med Linnéa Sjögren från Catxalot och Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp. Smakprov. Läs mer & boka!

Framtidens mat : tång & svamp

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Tång och svamp är rika på umami, den femte grundsmaken. De räknas också till "framtidens mat". Presentation av tång och svamp och vad man kan göra med dem. Med Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp (svamp, granskott och ramslök). Linnea Sjögren från Catxalot. Smakprov. Läs mer & boka! (Kan äv bokas av företag)

Tångpresentation med smakprover

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Vi presenterar tång som är god att äta och visar bilder eller tång som vi plockat. Du får veta vilka sorter som går att äta, vad man kan göra med den, vad de innehåller, säsong, hur de ska klippas m.m. Presentationen avslutas med en några smakprover. Det här eventet är för företagsbokningar eller privata grupper som vill ha ett kortare event, men ändå få kunskap om tång i mat och smaka på det. Kontakta oss för mer info! (Kan äv bokas av företag)

Tångsafari med smakbuffé

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Kom med på en guidad tur till strandkanten som avslutas med smakprover! Vi börjar med en tångsafari där vi visar vilken tång som är god att äta, var den växer, säsong, matlagningstips m.m. Vi tittar även på de strandväxter som finns längs promenaden. Efter tångsafarin serveras en smakbuffé i Catxalots matstudio i Havstenssund. Detta event kan även bokas och skräddarsys för företag och andra grupper. Läs mer & boka! (Kan äv bokas av företag)

Bohuslän "Girl's Kayak & Yoga" retreat - Tångpaddling - Yoga - Massage

Foto: Catxalot Foto: Catxalot

Välkommen till en skön helg i Bohuslän för tjejer av tjejer. Yoga och kajakpaddling är något av det skönaste vi vet - därför vill vi ge dig möjlighet att uppleva denna ljuva kombinationen tillsammans med oss. Helgen bjuder på en kombination av Global Yoga klasser, kajakpaddling med tångsafari, massage och gemensam middag inspirerat av havet och så klart tång.
​Datum: 28-30 september 2018 & 31 augusti - 2 September 2018.
Läs mer & boka på Kajakcentret Nautopp!
 

Tang og tare paddling

(med Kristoffer Vandbakk, Kajakk Nord, Norge)
Bli med på kurs i tang og tare i Grebbestad sin skjærgård. Sammen med tangbedriften Catxalot sanker vi tang og tare fra kajakkene. Vi bruker også spesialverktøy for å sanke arter som vokser litt dypere under overflaten. Innhold på kurset blir: 
Pris: 1500 kr. Påmelding: info@kajakknord.no Sted: Grebbestad, Sverige. Läs mer 26-27 maj Anmälan till info@kajakknord.no