Catxalots kurser, vandringar och paddelturer

Catxalot håller kurser, föredrag och vandringar på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda och använda havets läckerheter på ett hållbart sätt för tången och havet. Vi blir jätteglada om du efter att ha medverkat på workshop etc hos oss recenserade oss på TripadvisorSe alla våra aktuella och bokningsbara kurser här!

Vi tar också emot studiebesök, då vi berättar om vårt arbete och visar lokalen. Vi hyr ut lokalen ibland för möten och små konferenser. Du kan lägga till aktiviteter, som t ex en tångvisning, tångsafari på klipporna eller provsmakning. Kontakta oss för förslag på upplägg och priser. 

Boka ett föredrag med oss
Vi kan prata om tång, mat, hållbarhet, framtidspaning, tångodling, tång i hudvård, hälsa, maritim upplevelseturism, hur vi jobbar m.m.
Vi är erfarna föreläsare och har talat på mässor, festivaler, för slutna grupper och skolbarn. 

Tångdag

Heldagskurs med tångplockning vid havet och matlagning.
Du får själv plocka och tillaga tången under den här kursen, för att få maximalt med kunskap! När vi har plockat den tång vi behöver åker vi till Catxalots lokal i Havstenssund och tillagar tillsammans en buffe med olika rätter som innehåller tång.
Om vädret tillåter äter vi uppe på vår utkik/terrass (se bild ovan). Läs mer & boka!

Tångsafari

Introduktionskurs för dig som vill hitta och skörda tång på ett hållbart sätt. Du får plocka tång själv och lära dig identifiera olika ätliga arter, hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, näringsämnen i tång, hur de ska skördas och tips på tillagning. Vi pratar också om de ätbara strandväxter, ostron och musslor som vi ev. ser längs vägen. Läs mer & boka!

Hela stranden - städa en strand och smaka på havet

(för företag)
Gör en aktiv miljöinsats med dina kollegor och få en härlig dag utomhus!
Tångföretaget Catxalot tar med företagsgrupper till en skräpig törnrosa-strand där vi tillsammans skapar under och nöje. Hela Stranden är en garanterat unik mat- och naturupplevelse som förenar miljönytta med glädje! Vi städar stranden från marint skräp och ni lär er vad i strandkanten som är gott att äta - tång, musslor, ostron och strandväxter. Ni får röra på er, äta god mat, lära er användbara saker och göra en insats för miljön. Smakprover, fika eller enklare lunch på stranden finns som tillägg. Innan handskarna dras på ges en presentation om marint skräp. Kontakta oss för mer info och offert!

Pickla alger

På den här kursen får du själv skörda knöltångsblåsorna och göra inläggningar med olika smaksättning. Tångkapris är gott till många saker och vackert att dekorera med. Läs mer & boka!

Ostron & tång på Kalvö

Följ med till Kalvö i Fjällbacka skärgård och upptäck ostron och tång. I det som blivit internationellt känt som “Världens vackraste skärgård” ligger Kalvö, en ö med charmig gammal bebyggelse, stillhet och vacker natur. Åsa och Linnéa serverar ett antal smårätter med ostron, tång, fisk och/eller havskräftor och ger inspiration till vad du själv kan tillaga. Detta matevent går äv. att boka för privata grupper och företag. Läs mer & boka här!

Laga mat med tång

Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. Kombinera denna kurs med en tångsafari om du även vill lära dig skörda tången själv. Tången är redan skördad, så det är bara att komma hungrig och nyfiken! Du kommer att få laga mat utifrån färdiga recept eller hitta på egna rätter. En "buffé" av ingredienser dukas upp där finns rikligt med tång av olika slag. Läs mer & boka!

Torka naturens skafferi

Torkning är ett bra sätt att spara plats i frysen och ta tillvara på naturens godsaker. I Catxalots matstudio berättar och visar vi hur man torkar bär, frukt, svamp, tång, vilda örter m.m, och du får lukta och smaka på allt. Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp visa även hur man gör sin egen beef jerky. Linnéa lär dig torka tång, och du får lukta och smaka på olika tångsorter. Läs mer & boka!

Tångpaddling

Följ med på en guidad paddeltur i Grebbestads skärgård där det är nära till öppet hav och tången är som finast. Vi spanar på tång, paddlar i ett lugnt tempo och skördar från kajakerna. Med hjälp av ett specialverktyg når vi de sorter som växer lite djupare. Läs mer & boka!

Gourmet & kulturpaddling i Fjällbacka skärgård

Kombinera en andlöst vacker paddling med att plocka och äta vilda ostron och tång, bastubad och lyxig övernattning i en fiskarstuga i Fjällbacka skärgård. Den här tvådagars-turen handlar om ostron, tång, fisk, skärgårdens historia, ö-krogar och om livet i havet. Läs mer & boka!

Blom & tångvandring på tre öar

Följ med på en övandring på honungsdoftande sommarängar, klippor, stränder och ljunghedar. Vi vandrar på Väg 1188 som går över de sammanvuxna öarna Trossö-Kalvö-Lindö vid Havstenssund och pratar om blommorna och växterna vi passerar, öarnas historia, husens berättelser och havets grönsak tång. Vi äter blommor från de doftande ängarna vi vandrar på. Läs mer & boka!

Musö retreat

3-5 augusti

Marin hudvård

Den finaste hudvården är den du själv gjort. Tångbad, ansiktsmasker och salta tångskrubbar är enkla och roliga att röra ihop. Under den här workshopen lär du dig göra produkter för en välgörande ansikts- och kroppsbehandling med tång. Läs mer & boka!

Tångkurs för kockar

Tång är hett bland många restauranger men är samtidigt en relativt okänd ny råvara. Den är god, vacker, nyttig, hållbar och intressant att arbeta med. För dig som är nyfiken på att lära känna tång och upptäcka dess mångsidighet finns en kurs, bara för kockar! Läs mer & boka!

Framtidens mat : Tång & ramslök

Tång och ramslök är som bäst vid samma tidpunkt och är mycket goda tillsammans. Kunskap och smakupplevelser av det bästa från två världar. Med Linnéa Sjögren från Catxalot och Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp. Läs mer & boka!

Framtidens mat : tång & svamp

Tång och svamp är rika på umami, den femte grundsmaken. De räknas också till "framtidens mat". Presentation av tång och svamp och vad man kan göra med dem. Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp om svamp, granskott och ramslök. Linnea Sjögren från Catxalot

Tångpresentation med smakprover

Vi presenterar tång som är god att äta och visar bilder eller tång som vi plockat. Du får veta vilka sorter som går att äta, vad man kan göra med den, vad de innehåller, säsong, hur de ska klippas m.m. Presentationen avslutas med en några smakprover. Det här eventet är för företagsbokningar eller privata grupper. Kontakta oss för mer info!

Tångsafari med smakbuffé

Kom med på en guidad tur till strandkanten som avslutas med smakprover! Läs mer & boka!