Kontakt Catxalot

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Svensk tång är nu etablerat i Sverige och det finns ett stort intresse. Fler tångföretag har fötts och tång har börjat leta sig in i livsmedelsindustrin.

Vår tång har hamnat på tallrikarna på vRÅ, TAK, Volt, Gastrologik, Agrikultur, Esperanto, Årets kock, Bocuse dÓr m fl. Vi har gjort egna tångprodukter, som kryddor, salt, bok, affischer och torkade tångprodukter.

Vi har haft kurser och upplevelser för drömmare och skeptiker, barn och forskare, människor nära och långt bort i hur man skördar hållbart och använder tång i matlagning sedan 2014. Här kan du ta del av artiklar, radio och tv-klipp med och om oss.

info @ catxalot.se
linnea @ catxalot.se

Tel. 070-914 72 99 

Organisationsnr: 559031-6088
Postadress: Catxalot AB, Gata 23, 457 95 Grebbestad. 

Affärsidé

Catxalot vill vara den ledande källan till kunskap om tång som matvara i Sverige och inspirera både livsmedelsindustri och privatpersoner till att använda tång. 

Om oss

Jonas Pettersson och Linnea Sjögren startade företaget Catxalot 2014 och drev det tillsammans i sex år. Från 2020 driver Linnéa ensam vidare Catxalot. 
Catxalot har sedan 2014 introducerat tång på den svenska marknaden. Jonas och Linnéa har tillsammans haft kurser och upplevelser i hur man skördar och tillagar svensk tång/alger och har producerat tångprodukter under eget märke. Catxalot har ofta lyfts som ett framgångsrikt exempel på hur man kan jobba med mat- och naturturism och har synts mycket i media.
Linnea har under flera år försett den större delen av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med tång. Hon brinner för att sprida kunskap om tång som en ny hållbar råvara och skapa intressen som leder till etablering av tångodlingar, nya produkter och nya verksamheter i Sverige. Linnea och Jonas har skrivit boken Tångguiden, en när-var-hur guide för tio svenska tångarter som har sålts i 3000 tryckta exemplar. Den finns nu att köpa digitalt.

REFERENSER

  • Frida Ronge, prisbelönad kock, författare, krögare. TAK Stockholm. MSC-ambassadör.  
  • Sofia B Olsson, head chef, operations chef på Vrå Göteborg. Aktiv inom hållbarhetsfrågor.
  • Stefan Eriksson, Årets kock 2005, Exceptionell råvara, råvaruansvarig Årets kock 2019.
  • Lisen Sundgren, Sveriges främsta specialist, herbalist och författare när det gäller ätliga vilda växter och örter. Har bl a skrivit prisbelönade Det vilda köket och Vildvuxet. 
  • Jill Axelsson Pabst, Turistrådet Västsverige. Specialist på matturism och strategisk företagsutveckling.


PRISER & NOMINERINGAR
Nyskaparstipendiet 2015
Matverk Bohuslän 2015
Nominerade till Livsmedelspriset 2019

Hållbarhet

För oss signalerar ordet hållbarhet något som ska hålla in i framtiden. Att det vi gör idag ska kunna göras imorgon lika väl som om 10 eller 100 år utan negativa konsekvenser. Det genomsyrar allt vi gör.
Det är helt centralt när vi skördar vildväxande tång i havet. 
Vi sliter inte upp något med rötterna utan klipper för att främja återväxten.
Vi vill föra ut kunskapen om hur man skördar tång hållbart till andra människor, för tångens och havets skull.