Kontakt Catxalot

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Svensk tång är nu etablerat i Sverige och det finns ett stort intresse.

Vår tång har hamnat på tallrikarna på vRÅ, TAK, Volt, Gastrologik, Agrikultur, Esperanto, Årets kock, Bocuse dÓr m fl. Vi har gjort egna tångprodukter, som kryddor, salt, bok, affischer, torkad tång.
Vi har haft kurser och upplevelser för drömmare och skeptiker, barn och forskare, människor nära och långt bort i hur man skördar hållbart och använder tång i matlagning. Här kan du läsa några artiklar, lyssna på radio och se tv-klipp med och om oss.

Den 31 december 2019 väljer vi att ta en ny väg, vilket innebär att vi från januari 2020 bara kommer att ha några få upplevelser för privatpersoner. Istället satsar vi på att arrangera en instruktörskurs/fördjupningskurs i Seaweed foraging/utbildning till Tångguide, och vi kommer återigen att plocka tång till restauranger samt erbjuder oss också som tångkonsult för andra företag. Jonas Pettersson kommer att göra forskningssammanställningar om tång på beställning, gourmethelg för dykare och tångpaddling. Linnéa Sjögren kommer att jobba med tångplockning till restaurang, tångkonsult, vara kursledare på instruktörskursen samt ledare på tångpaddlingen ibland.
 

info @ catxalot.se
linnea @ catxalot.se

Tel. 070-914 72 99 

Organisationsnr: 559031-6088
Postadress: Catxalot AB, Gata 23, 457 95 Grebbestad. 

Affärsidé

Catxalot vill vara den ledande källan till kunskap om tång som matvara i Sverige och inspirera både livsmedelsindustri och privatpersoner till att använda tång. 

Om oss

Linnea Sjögren driver företaget Catxalot AB som sedan 2014 har introducerat tång på den svenska marknaden. Hon har haft kurser och upplevelser i hur man skördar och tillagar svensk tång/alger och har producerat tångprodukter under eget märke under 6 år. Catxalot har ofta lyfts som ett framgångsrikt exempel på hur man kan jobba med mat- och naturturism och har synts mycket i media. Linnea har under flera år försett den större delen av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med tång. Hon brinner för att sprida kunskap om tång som en ny hållbar råvara och skapa intressen som leder till etablering av tångodlingar, nya produkter och nya verksamheter i Sverige. Linnea har skrivit boken Tångguide, en när-var-hur guide för tio svenska tångarter som har sålts i 3000 exemplar.

Linnéa är tångkonsult, kursledare på Seaweed foraging-kursen samt tångskördare åt restauranger.

Jonas Pettersson har sedan 2014 drivit Catxalot AB tillsammans med Linnéa Sjögren. Från 2020 kommer Jonas att jobba med andra saker, men kommer fortfarande att ha eventet Gourmethelg hos Dyk-Leif, Tångpaddling samt göra forskningssammanställningar om alger och tång på kunders beställning. 

REFERENSER

  • Frida Ronge, prisbelönad kock, författare, krögare. TAK Stockholm. MSC-ambassadör.  
  • Sofia B Olsson, head chef, operations chef på Vrå Göteborg. Aktiv inom hållbarhetsfrågor.
  • Stefan Eriksson, Årets kock 2005, Exceptionell råvara, råvaruansvarig Årets kock 2019.
  • Lisen Sundgren, Sveriges främsta specialist, herbalist och författare när det gäller ätliga vilda växter och örter. Har bl a skrivit prisbelönade Det vilda köket och Vildvuxet. 
  • Jill Axelsson Pabst, Turistrådet Västsverige. Specialist på matturism och strategisk företagsutveckling.


PRISER & NOMINERINGAR
Nyskaparstipendiet 2015
Matverk Bohuslän 2015
Nominerade till Livsmedelspriset 2019

Linnéa Sjögren. Foto: Fanny Rådvik för Artilleriets bok A.  journal of west coat culinary
Linnéa Sjögren. Foto: Fanny Rådvik för Artilleriets bok A. journal of west coat culinary

Hållbarhet

För oss signalerar ordet hållbarhet något som ska hålla in i framtiden. Att det vi gör idag ska kunna göras imorgon lika väl som om 10 eller 100 år utan negativa konsekvenser. Det genomsyrar allt vi gör.
Det är helt centralt när vi skördar vildväxande tång i havet. 
Vi sliter inte upp något med rötterna utan klipper för att främja återväxten.
Vi vill föra ut kunskapen om hur man skördar tång hållbart till andra människor, för tångens och havets skull.