Foto: Madeleine Landley

Om oss

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Linnea Sjögren och Jonas Pettersson brinner för att lära ut mer om den spännande råvaran som gömmer sig under havsytan. Tillsammans driver de företaget Catxalot i Grebbestad och Havstenssund som plockar vild tång från Bohuskusten och håller kurser och events om tång och mat.

 

Vi startade företaget Catxalot 2014. Det började med en stark vilja att få göra något annat. Vi hade båda ett stort intresse för havet och mat, och började paddla kajak direkt efter att vi träffats. Kajakpaddlingen, mötet med sjöjungfrun Klara Hansson samt en artikel om tång i tidskriften Gourmet 2008 födde intresset för svensk tång. I juni 2013 hade vi registrerat ett företag och förberedde oss genom att plugga marinbiologi och läsa allt som fanns om tång. I januari 2014 körde vi igång. 

Från 2014 och fram till hösten 2017 hade vi förmånen att få plocka tång till många av Sveriges bästa restauranger och kockar, som bl a vRÅ (Sofia B Olsson, TAK (Frida Ronge), Agrikultur (Filip Fastén), Esperanto, Ekstedt (Florencia Abella) och Fotografiska (Paul Svensson). Till slut blev efterfrågan för stor och trycket på oss för hårt, vilket gjorde att vi blev sjuka av arbetsbelastningen och fick dra ner på leveranserna. Idag fokuserar vi mest på upplevelser, kunskap och events, men vi har fortfarande kontakt med flera av kockarna, för att det är kul och inspirerande.

Affärsidé

Vi vill vara den ledande källan till kunskap om tång som matvara i Sverige

Jonas

Jag har dykt med hammarhajar runt Cocos Island, krokodiler utanför Cuba och sett mantorna dansa vid Hanifaru på Maldiverna. Men trots det blir jag lika barnsligt lycklig varje gång jag ser ett gäng sälar leka runt kajaken i Bohuslän. 
Älskar att introducera människor för vår underbara natur över och under ytan. Läs gärna mitt CV om du är nyfiken på min bakgrund.

Jag är HLR-instruktör och brandman på deltid.

Linnéa

Jag ser det som min viktigaste uppgift att inspirera och lära ut hur man plockar tång på ett hållbart sätt och lagar mat på den. Det är med stor glädje jag ser att svensk livsmedelsindustri har börjat intressera sig för den svenska tången, och att vi snart kommer att få se nya produkter på marknaden. Det är mycket tillfredsställande att få vara med och introducera och implementera denna nya råvara i Sverige!

I februari 2016 lämnade jag mitt arbete som bibliotekarie i Göteborg för att bli VD på företaget. Här kan du läsa mer om min bakgrund.

Jag har utbildning i HLR.

Vision

Vi vill att du ska sticka ner huvudet under vattnenytan så att du får se hur vackert det är, och därigenom återknyta kontakten med naturen och havet. Så att du bryr dig mer om det.

Hitta till oss

Åk kollektivt  eller med bil. Om du kör bil till Havstenssund: I Y-korsningen - tag vänster mot Skaldjurscaféet. Det finns några parkeringsplatser på kajen i södra hamnen samt vid Y-korsningen. Gå några meter ut på bryggan söderut (åt vänster om du står med ansiktet mot havet). Vår lokal ligger på själva bryggan i Södra magasinet i södra hamnen i Havstenssund. Blå fönsterluckor och blå dörr.

Kontakt

info [at|snabela] catxalot.se
linnea [at|snabela] catxalot.se
Tel. Linnéa: 070-914 72 99 

jonas [at|snabela] catxalot.se

Bankgiro: 5052-8561
Organisationsnr: 559031-6088

Postadress: Catxalot AB, Gata 23, 457 95 Grebbestad. (all post hit!)

Catxalots eventlokal: Södra magasinet i södra hamnen, Havstenssund. (OBS! Skicka ingen post hit. Det finns inte ens en brevlåda.)

Återförsäljare i Grebbestad

  • Fiskaffären i Grebbestad (livsmedel)
  • Greby Mejeri (livsmedel, tångguide)
  • Keramiker Sanna Wijk (tångaffisch, tångguide)
  • Nautopp Kajakcenter Grebbestad (tångguide)
  • Pickles Grebbestad (livsmedel)
ÖVRIGA ÅTERFÖRSÄLJARE

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

* indicates required
Foto: Stefan Edetoft
Foto: Stefan Edetoft
Foto: David Back
Foto: David Back
Foto: Katja Ragnstam
Foto: Katja Ragnstam