Tång, hav & kärlek

Catxalot [catch-a-lot] lär dig vilken tång som är god att äta, var du hittar den och hur den ska användas. Vi vill att du ska få se hur vackert det är under vattnet, för det man älskar bryr man sig om.

Vi har sedan 2014 arbetat med att introducera svensk tång i Sverige. Vi har plockat tång till restauranger som bl a vRÅ, TAK, Volt, Gastrologik, Agrikultur, gjort egna produkter och haft workshops där vi lär ut hur man skördar hållbart och använder tång i matlagning.

Idag har vi matlagningskurser och upplevelser på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda havets läckerheter på ett sätt som gör att den växer ut igen. Vi producerar också några tångprodukter som du kan köpa i vår shop. Där hittar du även Tångguiden, en helt vattentät när-var-hur guide för hur man plockar och använder tång.

Du hittar oss i Havstenssund, mitt emellan Oslo och Göteborg. Vi kan tipsa om boende, hur resa hit och vad som finns att göra i närområdet.

Catxalot = kaskelot (val) på katalanska. 
 

loading...
AKTUELLT
OM OSS. Foto: Madeleine Landley
FÖR FÖRETAG
UPPLEVELSER & KURSER
SHOP
BOHUSLÄN
TÅNG & RECEPT

Drivkraft

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Vi brinner för att lära ut mer om den spännande råvaran som gömmer sig under havsytan.

Tillsammans driver vi företaget Catxalot som plockar vild tång från Bohuskusten och säljer till restauranger och butiker, och håller kurser och events om tång och mat.

Vi jobbar för att uppmuntra fler tångentrepenörer i Sverige - odlare, plockare och matproducenter. Vår önskan är att de som kommer på kurs hos oss ska se och upptäcka skönheten under vattenytan, för det man älskar bryr man sig om.

Kärleken till havet

Det här är Kerstin. 
Kerstin bor på en ö. Hon dyker efter tång som hon gör konstverk av. Hon är en av våra
f d tångdykerskor. Flera av hennes konstverk finns att se i Catxalots tångmagasin i Havstenssund.  Kerstin är en svensk Ama och Haenyeo. Se hur fantastisk hon är! Hon är över 70. En haenyeo bryr sig om havet för hon älskar det. Kerstin plockar regelbundet bort plast från Källö-Knippla där hon bor.
Följ Kerstin på Facebook. Foto: Per Hagman

Hållbarhet

För oss signalerar ordet hållbarhet något som ska hålla in i framtiden. Att det vi gör idag ska kunna göras imorgon lika väl som om 10 eller 100 år utan negativa konsekvenser. Det genomsyrar allt vi gör.
Det är helt centralt när vi skördar vildväxande tång i havet.

Vi sliter inte upp något med rötterna utan klipper för att främja återväxten. Vi använder inte mängder med energi för att torka tången vi plockat utan låter den så långt det går torka utomhus med hjälp av sol och vind, vilket dessutom ger våra produkter en ännu bättre smak. Vi tänker ständigt på hur transporter, lager och förpackningar kan bli miljövänligare, smartare och bättre.

Hållbarhet är också något vi tänker på i relation till hur vi arbetar. Vi älskar det vi gör och vill orka hålla på länge. Det betyder att vi både måste anpassa hur vi arbetar och hur mycket vi arbetar.

Vi vill inte maximera mängden arbete i livet - vår dröm är att ha så mycket liv i arbetet att det inte spelar någon roll. 

Vi kanske inte når dit. Men vi försöker varje dag.

Vi samarbetar i projektform med

  • Marint gränsforum Skagerrak
  • Maritima klustret
  • Scary seafood

Vi är sponsrade av
  • Sundqvist knivar (Global)