Tång, hav & kärlek

Catxalot [catch-a-lot] lär dig vilken tång som är god att äta, var du hittar den och hur den ska användas. Vi vill att du ska få se hur vackert det är under vattnet, för det man älskar bryr man sig om.

Vi har sedan 2014 arbetat med att introducera svensk tång i Sverige. Vi har plockat tång till de flesta av Sveriges topprestauranger/kockar som bl a vRÅ, TAK, Volt, Gastrologik, Agrikultur och Esperanto. Vi har gjort egna tångprodukter. Vi har haft kurser och upplevelser för drömmare och skeptiker, barn och forskare, människor nära och långt bort i hur man skördar hållbart och använder tång i matlagning. Här kan du läsa artiklar, lyssna på radio och se tv-klipp med och om oss.

Den 31 december 2019 väljer vi att lägga ner verksamheten med kurser/upplevelser och produkter. Under sex fantastiska år har vi haft privilegiet att få introducera en ny råvara. Det har varit sjukt roligt och galet mycket jobb. Men nu är det slut. Nu vill vi göra något annat. 

Vi kommer fortsätta att sälja slut på vårt lager av tång och trycksaker tills det inte finns något kvar. Håll även koll på facebook och instagram för special-utförsäljning i Tångbutiken under hösten. Vi har en del tång på lager. Tångguiden är slut och vi trycker inte upp någon ny. Tångguiden kommer finnas i den bok som vi förhoppningsvis skriver klart och får utgiven på ett förlag (vi söker alltså förlag!).

Vi kommer under nästa år dock ha Gourmethelg för dykare hos Dyk-Leif samt Tångpaddling hos Nautopp kajakcenter Grebbestad - så boka hos dem om du vill! Catxalot AB kommer finnas kvar.

Catxalot = kaskelot (val) på katalanska. 

loading...
AKTUELLT

Drivkraft

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Vi brinner för att lära ut mer om den spännande råvaran som gömmer sig under havsytan.

Företaget Catxalot gör tångprodukter, plockar vild tång från Bohuskusten och säljer till restauranger och butiker, samt håller kurser och events om tång och mat.

Vår önskan är att de som kommer på kurs hos oss ska se och upptäcka skönheten under vattenytan, för det man älskar bryr man sig om.

Hållbarhet

För oss signalerar ordet hållbarhet något som ska hålla in i framtiden. Att det vi gör idag ska kunna göras imorgon lika väl som om 10 eller 100 år utan negativa konsekvenser. Det genomsyrar allt vi gör.
Det är helt centralt när vi skördar vildväxande tång i havet.

Vi sliter inte upp något med rötterna utan klipper för att främja återväxten. Vi använder inte mängder med energi för att torka tången vi plockat utan låter den så långt det går torka utomhus med hjälp av sol och vind, vilket dessutom ger våra produkter en ännu bättre smak. Vi tänker ständigt på hur transporter, lager och förpackningar kan bli miljövänligare, smartare och bättre.

Catxalot samarbetar i projektform med

  • Marint gränsforum Skagerrak
  • Maritima klustret
  • Scary seafood

Catxalot är sponsrade av
  • Sundqvist knivar (Global)