Catxalot

 
Svenska

CATXALOT

Säljer vild tång från Bohuslän. 
Lär dig plocka och tillaga tång. 

Mathantverk & matturism från Västkusten.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Foto skördeutrustning: Dan Isaac Wallin.

UPPLEVELSER

Vi lär dig vilken tång som är god att äta, var du hittar den och hur den ska användas. 

Vi har workshops, föreläsningar och vandringar på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda havets läckerheter för hemmabruk. Flera av våra events kan bokas av företag och privata grupper. 

Tångsafari
Lär dig vilka tångsorter som är goda att äta, var du hittar dem och hur du skördar dem på ett hållbart sätt. Ur innehållet: hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, näringsämnen, tips på tillagning. Vi pratar också om de strandväxter, ostron och musslor som vi ser längs vägen. 

Laga mat med tång
Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. Råvarorna är redan skördade så det är bara att komma hungrig och nyfiken! Du kommer att få laga mat utifrån färdiga recept eller hitta på egna. Recepten från kursen skickas ut efteråt. Dagen inleds med en presentation av olika tångsorter. 

Tångpaddling
Följ med på en guidad paddeltur i Grebbestads skärgård där det är nära till öppet hav. Här i ytterskärgården är tången som finast.

Vi spanar på tång, paddlar i ett lugnt tempo och skördar från kajakerna. Med hjälp av ett specialverktyg når vi de sorter som växer lite djupare.  

Marin hudvård 
Den finaste hudvården är den du själv gjort. Tångbad och ansiktsmasker, salta tångskrubbar och vårdande inpackningar med tång är enkla och roliga att röra ihop. På den här kursen lär du dig göra produkter för en välgörande ansikts- och kroppsbehandling med tång.

Nordisk umami #1

En perfekt kryddblandning till fläskkött, fisk, fågel eller skaldjur. Använd i varm mat som sås, grytor eller i panering.
Sockertång, rödgul trumpetsvamp, fschalottenlök, persilja, granskott. 

Nordisk umami #2

Kryddblandning som är god i varma och kalla såser, soppor och röror till fisk, fågel, fläskkött, äggrätter, grönsaker och skaldjur. 
Atlantisk wakame (Alaria esculenta), ramslök, persiljerot, persilja, schalottenlök, vitlök. 

Bohus furikake

Japansk kryddblandning på svenska. Servera till kokt ris, potatismos, fisk, skaldjur, ugnsrostade rotfrukter m.m. Sockertång, rörhinna, svarta & vita sesamfrön, japansk soja.

TÅNG  

Vi skördar vild tång längs Bohuskusten, från Koster ner till Styrsö. Tången klipps av på ett skonsamt sätt för att inte störa återväxten. Restauranger kan beställa färsk tång från oss genom sin fiskhandlare.

foto Havssallad: Stefan Edetoft

Catxalot AB
Postadress: Gata 23, 457 95 Grebbestad
Besöksadress: Tångmagasinet, Sjövägen 60 (Södra magasinet i Södra hamnen), Havstenssund.

info@catxalot.se
tel: 070-914 7299