Catxalot [catch-a-lot] är det lilla tångföretaget i Grebbestad som har introducerat svensk tång som en ny råvara i Sverige. Vi har sedan 2014 haft mängder av kurser och upplevelser, skördat tång till i stort sett alla Sveriges ledande krogar och kocktävlingar och gjort egna tångprodukter. Under två år hade vi t o m en egen tångbutik.

Det här är vårt utbud för 2020 

  • Tångpaddling i Grebbestad
  • Tångsafari
  • Strandblommor & tångvandring
  • Utbildningen Seaweed foraging, food & health, som är den första kursen i Sverige för dig som vill jobba professionellt med tång eller fördjupa dig privat.
  • Konsulttjänster

TÅNGGUIDEN

Här kan du köpa och ladda ner tångguiden. Läs och använd den i mobilen/dator som e-bok eller ladda ner den som pdf och skriv ut den. Pris 15 euro = ca 150:- Tångguiden är en när-var-hur skördeguide för 10 olika ätliga tångarter. Här finns även en skördekalender, råd om lagring, näringsinnehåll, recepttips m.m. Tryckt på ett speciellt vattentätt papper, vilket gör att du kan ha den i vatten. Den flyter.
Vi har sålt 3000 ex i tryckt format, och ger nu ut den som e-bok. Den tryckta versionen är slutsåld.

Tång i Grebbestad Foto: Magnus Lundborg Modell: Jennifer Hillblom
Tång i Grebbestad Foto: Magnus Lundborg Modell: Jennifer Hillblom

Tångkurser & tjänster

TÅNGPADDLING

Följ med på en heldags paddling i Grebbestads skärgård där den finaste tången växer i det salta, klara och friska havsvattnet. Under denna guidade dagstur paddlar vi ut och letar tång både från kajaken och med cyklop och snorkel.
Vi berättar om tillagning, näringsämnen och skördesäsonger.
I samarbete med Nautopp kajakcenter i Grebbestad.
Läs mer och boka hos Nautopp kajakcenter.

TÅNGSAFARI

Catxalots smått berömda tångsafari.
Du lär dig identifiera och skörda ca 10 olika tångarter, hur de ska förvaras, lagras, vad de innehåller och naturligtvis hur de ska användas i matlagning. Du får av hållbarhetsskäl bara plocka lite tång på denna plats att ta med hem. Vi betonar att man ska plocka snällt.
Tag med: egen fika, badkläder, gärna vattenskor av något slag eller fenor, cyklop och snorkel, sax, påse, ev en liten kylväska till tången. 

Plats: Tjurpannans naturreservat, Grebbestad.
Tid: ca 3 timmar.
Datum: 19/7 kl 11-14, 26/7 kl. 11-14, 29/7 kl 11-14, 5/8 kl 11-14.

Anmälan: linnea@catxalot.se
Pris: 1200:- 

VANDRING STRANDBLOMMOR & TÅNG

På Tjurpannan På Tjurpannan

En exklusiv liten sommarupplevelse med spännande smaker  och kunskap i en enastående miljö - Tjurpannans naturreservat i norra Bohuslän.
Under vandringen till havet smakar vi på strandväxter som strandkål, glim, havssälting, viol och strandaster. Väl framme vid en granitklippa hoppar vi ner i vattnet med mask och snorkel för att beundra och utforska tång. Du får lära dig vilka arter som är goda att äta, hur de ska skördas på ett snällt sätt och tillagas.

Du kommer att få vara med och tillaga en lunch som innehåller tång. 

En liten grupp med max 4 deltagare gör att alla får full uppmärksamhet. Eventet ges även för en enda person, så du har här chansen att få privatundervisning.

Pris:  2200:- per person
Tid: 3-4 tim. Inga fasta dagar, utan du skickar en bokningsförfrågan till oss med ditt önskemål. Endast sommartid när vattnet är varmt och blommorna blommar. Genomförs även om det bara är en enda person bokad, så passa på att få ett privat event!
Max 4 deltagare per gång.
I priset ingår: guidning, lunch, smakprover, en liten receptsamling på papper, lån av cyklop, snorkel, sax och påse. 
Tag med: badkläder och gärna vattenskor av något slag. Om du har en egen våtdräkt och fenor kan du gärna ta med det om du vill.

Boka genom att kontakta linnea@catxalot.se, 070-9147299.
Läs mer här.

TÅNGKONSULT

Fräkne tånggin Fräkne tånggin

I mån av tid kan man anlita oss som föredragshållare.

Vi erbjuder också i samarbete med Karolina Martinson, Garveriet i Floda, recept till produkter etc.
På meritlistan finns bl a utveckingen av en tånggin för Klocktornets destilleri, Musselbaren.

Tångutbildning

SEAWEED FORAGING, FOOD & HEALTH

Catxalots nya utbildning för dig som vill lära dig riktigt mycket om tång för eget bruk eller jobba med det. Du kan använda kunskapen i verksamheter som produktutveckling och restaurang, foraging till restaurang, outdoor cooking-events, föreläsningar och upplevelseturism/naturturism. 
Kursen ger dig den kunskap som behövs för att börja använda tång i mat på en restaurang eller i produkter och starta events, kurser och upplevelser. Kursen passar även bra för privatpersoner som vill ha en djupare kunskap om alger och tång.
Kursen ges löpande på förfrågan. Vt -20 går 13 personer kursen. Undervisning i form av onlinemöten, praktiska moment på plats i Grebbestad eller Göteborg, egna övningar hemma, kurslitteratur att läsa, lyssna på och titta på. När det fungerar så är flera elever med på mötena samtidigt.
Se kursplan här.

Filmproducent: Kola Productions