CATXALOT

Vild tång från Bohuslän. 
Lär dig plocka och tillaga tång. 

Mathantverk & maritim matturism från Västkusten.

Foto skördeutrustning: Dan Isaac Wallin.

UPPLEVELSER & KURSER

Catxalot [catch-a-lot] lär dig vilken tång som är god att äta, var du hittar den och hur den ska användas. 

Vi har kurser, föredrag och vandringar på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda havets läckerheter för hemmabruk. Vi säljer presentkort i olika valörer som man kan köpa tångprodukter eller kurser för. Flera av våra events kan bokas av företag, kompisgäng och andra grupper. Hör gärna av dig om du har egna idéer på vad din grupp vill göra. Vi tar även emot studiebesök till Tångmagasinet.
Här ser du när de olika evengemangen äger rum. 


 

TÅNGSAFARI
Introduktion för dig som vill hitta och skörda tång till husbehov på ett hållbart sätt och få tips på användningsområden. Du får plocka tång själv och lära dig identifiera olika ätliga arter, hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, näringsämnen i tång, hur de ska skördas och tips på tillagning. Vi pratar också om de ätbara strandväxter, ostron och musslor som vi ev. ser längs vägen. 
Plats och länk till bokning: Grebbestad, Tjurpannan och Smögen.

HELA STRANDEN : STÄDA EN STRAND & SMAKA PÅ HAVET 
Gör en aktiv miljöinsats med dina kollegor och få en härlig dag utomhus!
Catxalot tar med företagsgrupper till en skräpig törnrosa-strand där vi tillsammans skapar under och nöje. Hela Stranden är en garanterat unik mat- och naturupplevelse som förenar miljönytta med glädje! Vi städar stranden från marint skräp och ni lär er vad i strandkanten som är gott att äta - tång, musslor, ostron och strandväxter. Ni får röra på er, äta god mat, lära er användbara saker och göra en insats för miljön.
Smakprover, fika eller enklare lunch på stranden finns som tillägg. Innan handskarna dras på ges en presentation om marint skräp. 
Kontakta oss för offert.
 

TÅNGPADDLING
Följ med på en guidad paddeltur i Grebbestads skärgård där det är nära till öppet hav. Här i ytterskärgården är tången som finast.

Vi spanar på tång, paddlar i ett lugnt tempo och du skördar själv från kajaken. Med hjälp av ett specialverktyg når vi de sorter som växer lite djupare. Du bör ha paddlat åtminstone några gånger. Endast 3 deltagare. 
Plats: Grebbestad
Boka här!

LAGA MAT MED TÅNG
Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. Råvarorna är redan skördade så det är bara att komma hungrig och nyfiken! Du kommer att få laga mat utifrån färdiga recept eller hitta på egna. Recepten från kursen skickas ut efteråt. Dagen inleds med en presentation av olika tångsorter.
Plats: Hav
stenssund.
Boka
här!

TÅNGDAG
Heldags workshop med tångplockning vid havet och matlagning.
Du får lära dig hitta och identifiera ett antal tångsorter som är goda att äta, hur-när-var de växer och vad de innehåller. På eftermiddagen åker vi till Catxalots rustika hamnmagasin i Havstenssund och tillagar tillsammans en god buffe med olika rätter som innehåller tång.
Plats: Grebbestad/Havstenssund.
Boka
här!

MARIN HUDVÅRD 
Den finaste hudvården är den du själv gjort. Tångbad och ansiktsmasker, salta tångskrubbar och vårdande inpackningar med tång är enkla och roliga att röra ihop. På den här kursen lär du dig göra produkter för en välgörande ansikts- och kroppsbehandling med tång.
Plats: Havstenssund.
Boka
här!

BLOM & TÅNGVANDRING

Följ med på en övandring på honungsdoftande sommarängar, klippor, stränder och ljunghedar.
Vi vandrar på Väg 1188 som går över de sammanvuxna öarna Trossö-Kalvö-Lindö vid Havstenssund. Vi pratar om blommorna och växterna vi passerar, öarnas historia, husens berättelser och havets grönsak tång. Du lär dig vilken tång och vilka blommor som är goda att äta.
Plats: Havstenssund.
Boka 
här!

FRAMTIDENS MAT : TÅNG & RAMSLÖK
Tång och ramslök är jättegoda tillsammans och finns att skörda samtidigt. Tillsammans med Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp som jobbar med ramslök, granskott och svamp, presenterar vi ramslök och tång, och ger dig en massa smakprover. Man kommer att kunna köpa färsk ramslök med sig hem.
Plats: Havstenssund.
Boka här!

PICKLA ALGER

Blåsor från tång kan lätt förvandlas till intressanta, vackra och goda inläggningar. På den här workshopen får du både lära dig att plocka tången och pickla/lägga in den.
Vi startar vid havet med att klippa av den tång vi ska använda. I Catxalots matstudio tillagar vi sen några goda inläggningar med olika smaksättning. 
Plats: Havstenssund

Läs mer och boka här!

TÅNGKURS FÖR KOCKAR
Tång är hett bland många restauranger men är samtidigt en relativt okänd ny råvara. Den är god, vacker, nyttig, hållbar och intressant att arbeta med. För dig som är nyfiken på att lära känna tång och upptäcka dess mångsidighet finns en kurs, bara för kockar!
Läs mer & boka här!

STUDIEBESÖK 

Kom och se vår lokal och veksamhet! Vi presenterar företaget, visar dig runt och berättar hur vi jobbar. Om du vill ha ett föredrag om tång och kanske några smakprover så ordnar vi det. Exempel på aktiviteter man kan lägga till är tångsafari, smakprovning, enklare matlagning, föredrag om tång, ostronprovning (i samarbete med andra lokala företag). Grundpris: 1200:- + 700:- per timma, exkl. moms. Kontakta oss för priser och förslag på upplägg. 

KÖP TÅNGPRODUKTER 

I vår webbshop kan du köpa produkter av och med alger och tång. 
Våra produkter finns att köpa på fiskaffärer, saluhallar och delikatessbutiker. Vill du bli återförsäljare? Se produkter, åtrförsäljare och produktblad här.
Du är också välkommen att besöka
Tångbutiken i Havstenssund, ord. öppettider lördagar kl. 10-14. 

TÅNG TILL RESTAURANGER  

Vi skördar en mycket liten mängd vild tång längs Bohuskusten till utvalda restauranger i Sverige. Tången klipps av i liten mängd på ett skonsamt sätt för att inte störa återväxten. Vi säljer enbart till några få restauranger och har tyvärr svårt att kunna ta fler kunder för leverans av färsk tång. 

Vi säljer tång till bl a 
vRÅ, TAK, Esperanto, Gastrologik, Agrikultur, Koka, Volt, Fotografiska, Björk topprestaurang.
Vi har levererat till kocktävlingar som Bocuse dÓr & Årets Kock.


OBS! P g a stressrelaterad ohälsa kommer vi inte att sälja färsk tång under 2018. Däremot kommer vi fortfarande att sälja torkad tång.

TIPS! I Sverige finns start up-företaget KosterAlg som säljer tång som är odlad i Kosterhavet och inomhus i tankar. I dagsläget har de sockertång (Saccharina latissima) att sälja - färsk inomhusodlad året runt, utomhusodlad fryst eller torkad, samt att det är möjligt att köpa större partier färsk när odlingen i Kosterhavet skördas i april/maj varje år.

foto Havssallad: Stefan Edetoft

Catxalot AB
Postadress (all post & paket hit): Gata 23, 457 95 Grebbestad
Besöksadress: Tångmagasinet, Sjövägen 60 (Södra magasinet i Södra hamnen), Havstenssund.

info at/snabela catxalot.se
tel: 070-914 7299