CATXALOT

Vild tång från Bohuslän. 
Lär dig plocka och tillaga tång. 

Mathantverk & maritim matturism från Västkusten.

Foto skördeutrustning: Dan Isaac Wallin.

UPPLEVELSER

Vi lär dig vilken tång som är god att äta, var du hittar den och hur den ska användas. 

Vi har workshops, föredrag och vandringar på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda havets läckerheter för hemmabruk. Flera av våra events kan även bokas av företag, kompisgäng och andra grupper. Vi tar även emot studiebesök till Tångmagasinet. Kontakta oss för förslag och offert.
I vår
Eventkalender ser du när de olika evengemangen äger rum. Boka och betala HÄR - nya datum läggs upp löpande.

TÅNGSAFARI
Lär dig vilka tångsorter som är goda att äta, var du hittar dem och hur du skördar dem på ett hållbart sätt. Ur innehållet: hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, näringsämnen, tips på tillagning. Vi pratar också om de strandväxter, ostron och musslor som vi ser längs vägen. Ort: Grebbestad/Havstenssund, Hamburgsund samt Smögen (hela sommaren på Smögen!).
Boka
här!

LAGA MAT MED TÅNG
Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. Råvarorna är redan skördade så det är bara att komma hungrig och nyfiken! Du kommer att få laga mat utifrån färdiga recept eller hitta på egna. Recepten från kursen skickas ut efteråt. Dagen inleds med en presentation av olika tångsorter. Ort: Havstenssund. Boka
här!

TÅNGDAG
Heldags workshop med tångplockning vid havet och matlagning.
Du får lära dig hitta och identifiera ett antal tångsorter som är goda att äta, hur-när-var de växer och vad de innehåller. På eftermiddagen åker vi till Catxalots rustika hamnmagasin i Havstenssund och tillagar tillsammans en god buffe med olika rätter som innehåller tång. ort: Grebbestad/Havstenssund. Boka
här!

TÅNGSKOLA FÖR BARN

Tångkurs för simkunniga barn upp till 12 år.
Barnen får lära sig hitta och artbestämma tång och hur den ska plockas för att fortsätta växa. Vi pratar om varför alger och tång är viktiga för miljön, hur tång pratar med varandra, hur gammal den blir, vilka sorter som är goda och andra spännande saker. Vi kokar en tångsoppa tillsammans. Ort: Hamburgsund. Boka 
här!

TÅNGPADDLING
Följ med på en guidad paddeltur i Grebbestads skärgård där det är nära till öppet hav. Här i ytterskärgården är tången som finast.

Vi spanar på tång, paddlar i ett lugnt tempo och skördar från kajakerna. Med hjälp av ett specialverktyg når vi de sorter som växer lite djupare. Ej för nybörjare. Endast 3 personer/grupp. Boka här!

MARIN HUDVÅRD 
Den finaste hudvården är den du själv gjort. Tångbad och ansiktsmasker, salta tångskrubbar och vårdande inpackningar med tång är enkla och roliga att röra ihop. På den här kursen lär du dig göra produkter för en välgörande ansikts- och kroppsbehandling med tång. Ort: Havstenssund. Boka
här!

BLOM & TÅNG-VANDRING

Följ med på en övandring på honungsdoftande sommarängar, klippor, stränder och ljunghedar.
Vi vandrar på Väg 1188 som går över de sammanvuxna öarna Trossö-Kalvö-Lindö vid Havstenssund. Vi pratar om blommorna och växterna vi passerar, öarnas historia, husens berättelser och havets grönsak tång. Du lär dig vilken tång och vilka blommor som är goda att äta. Ort: Havstenssund. Boka 
här!

STUDIEBESÖK 

Kom och se vår lokal och vår veksamhet! Vi presenterar företaget, visar dig runt och berättar hur vi jobbar. Om du vill ha ett föredrag om tång och kanske några smakprover så ordnar vi det. Exempel på aktiviteter man kan lägga till är tångsafari, smakprovning, enklare matlagning, föredrag om tång, ostronprovning (i samarbete med andra lokala företag). Pris: 1200:- + 800:- per timma, exkl. moms. Kontakta oss för offert! 

PRODUKTER & TÅNGBUTIK

I vår WEBBSHOP kan du köpa produkter av och med alger och tång. Där säljer vi våra egna produkter men även andras alg- och tångprodukter, samt några överraskningar.
Vi säljer våra egna tångprodukter till återförsäljare som fiskaffärer, saluhallar och delikatessbutiker. Vill du bli återförsäljare? Se våra produkter och produktblad här.
Du är också välkommen att besöka TÅNGBUTIKEN i Havstenssund, öppet LÖRDAGAR KL. 10-14 (Obs! stängt lördagen den 21 okt).
 
Hitta till Tångbutiken.
Följ Tångbutiken på Instagram och Facebook (tangbutiken) för öppettider och inspiration.

NORDISK UMAMI #1

En perfekt kryddblandning till fläskkött, fisk, fågel eller skaldjur. Använd i varm mat som sås, grytor eller i panering. Köp!

TÅNGSALT

Ett svart, bränt tångsalt från Island. Använd som bordssalt och i matlagning. Gott på avocado, ägg, tomat, fisk och mycket annat. Köp!

EnGRÖNT TÅNGSALT liten rubrik

Grönt tångsalt är ett finmalet ljusgrönt salt med en mild smak av hav och skog. Det passar till nästan allt: kött, fisk, äggrätter, grönsaker, smör, sås och röror. Köp!

NORDISK UMAMI #2

Kryddblandning som är god i varma och kalla såser, soppor och röror till fisk, fågel, fläskkött, äggrätter, grönsaker och skaldjur. Köp!

ANSIKTSKRÄM MED ALGEXTRAKT

Eco Marine Extract Facial Cream från Haeckels i England! A daily moisturiser for normal or dry skin in need of nourishment. Containing potent doses of a powerful anti wrinkle active which strongly stimulates production of structural skin proteins. Köp & läs mer!

En litALGTÉen rubrik.

Flower Power Algae Tea från Simris-Alg. Grönt te med viol, jasmin, granatäpple och algen dunaliella, havets eget lilla powerblomster. Dunaliella är späckat med betakaroten som är bra för din hy. Förpackat i pyramidpåsar. Två koppar ger naturligt 63% av dagsbehovet av vitamin A. Två olika smaker. Köp!

BOHUS FURIKAKE

Japansk kryddbland-ning på svenska. 
Servera till kokt ris, potatismos, fisk, skaldjur, ugnsrostade rotfrukter m.m.
Köp!

TÅNGGUIDE

Enkel och vattentålig när-var-hur-guide som beskriver hur tio svenska ätliga tångsorter plockas och tillagas. Tillverkad i ett speciellt plastpapper, polyart, som är helt vattentätt och återvinningsbart enligt kategori 2HDPE. Köp!

CHLORELLA

Chlorella från Tyskland. Odlad i växthus. Finest Chlorella är fullproppad med nyttigheter som klorofyll, vitaminer och mineraler så som järn, fosfor, kalium, magnesium, riboflavin, niacin, vitamin B6 och tiamin, med flera. En älskad klassiker i supersmoothien. Köp!

 

TÅNG TILL RESTAURANGER  

Vi skördar en mycket liten mängd vild tång längs Bohuskusten, från Koster ner till Styrsö. Tången klipps av på ett skonsamt sätt för att inte störa återväxten. Vi säljer enbart till några få restauranger och har svårt att kunna ta fler kunder för färsk tång. 

Vi säljer tång till bl a 
vRÅ, TAK, Esperanto, Gastrologik, Agrikultur, Koka, Volt, Fotografiska.
Vi har levererat till kocktävlingar som Bocuse dÓr & Årets Kock.


I Sverige finns start up-företaget KosterAlg som säljer tång som de odlar i Kosterhavet och inomhus i laboratorium. I dagsläget har de sockertång (saccharina latissima) att sälja - färsk inomhusodlad året runt, utomhusodlad fryst eller torkad, samt att det är möjligt att köpa större partier färsk när odlingen i Kosterhavet tas upp i maj varje år.

foto Havssallad: Stefan Edetoft

Catxalot AB
Postadress (all post & paket hit): Gata 23, 457 95 Grebbestad
Besöksadress: Tångmagasinet, Sjövägen 60 (Södra magasinet i Södra hamnen), Havstenssund.

info at/snabela catxalot.se
tel: 070-914 7299