Catxalot [catch-a-lot] är tångföretaget i Grebbestad som har introducerat svensk tång som en ny råvara i Sverige. Vi har sedan 2014 haft mängder av kurser och upplevelser, skördat tång till Sveriges topprestauranger och kocktävlingar och gjort egna tångprodukter. Från 2020 har vi ett nytt utbud!

Våra events och upplevelser för privatpersoner är Tångpaddling, Strandblommor & tång samt Gourmethelg för dykare. Se nedan.
 

Nu kan du gå vår nya proffskurs Seaweed foraging, food & health, som är den första kursen i Sverige för dig som vill jobba professionellt med tång eller fördjupa dig privat!
 

TÅNGGUIDEN

Här kan du köpa tångguiden. Läs och använd den i mobilen/dator eller ladda ner den som pdf. 15 euro = ca 150:- Tångguiden är en när-var-hur skördeguide för 10 olika ätliga tångarter. Här finns även en skördekalender, råd om lagring, näringsinnehåll, recepttips m.m. Vi har sålt 3000 ex i tryckt format, och ger nu ut den som e-bok.

MASTERCLASS I SEAWEED FORAGING, FOOD & HEALTH

Tång i Grebbestad Foto: Magnus Lundborg
Tång i Grebbestad Foto: Magnus Lundborg

Catxalots nya utbildning för dig som vill lära dig mycket om eller jobba med tång, mat, foraging, outdoor cooking och natur som upplevelse. Kursen ger dig den kunskap som behövs för att själv starta events, kurser och upplevelser där tång och strandväxter ingår eller är i huvudfokus. Eller för privatpersoner som vill ha en djupare kunskap om alger och tång. Läs mer här.

Events & upplevelser

TÅNGPADDLING

Följ med oss på en heldags paddling i Grebbestads skärgård där den finaste tången växer i det salta, klara och friska havsvattnet. Under denna guidade dagstur paddlar vi ut och letar tång både från kajaken och med cyklop och snorkel.
Vi berättar om tillagning, näringsämnen och skördesäsonger.
I samarbete med Nautopp kajakcenter i Grebbestad.
Läs mer och boka hos Nautopp kajakcenter.

STRANDBLOMMOR & TÅNG

På Tjurpannan På Tjurpannan

En exklusiv sommarupplevelse med spännande smaker  och kunskap i en enastående miljö - Tjurpannans naturreservat i norra Bohuslän.
Under vandringen till havet smakar vi på strandväxter som strandkål, glim, havssälting, viol och strandaster. Väl framme vid en röd granitklippa hoppar vi ner i vattnet med mask och snorkel för att beundra och utforska tång. Du får lära dig vilka arter som är goda att äta, hur de ska skördas på ett snällt sätt och tillagas. Smakprover på några olika saker och en lunch som innehåller tång ingår i priset, samt dryck. 
En liten grupp med max 4 deltagare gör att alla får full uppmärksamhet. Eventet ges även för en enda person i taget.
Läs mer.

Pris:  3200:- per person
Tid: 3 tim. Inga fasta dagar, utan du skickar en bokningsförfrågan till oss med ditt önskemål. Endast sommartid när vattnet är varmt och blommorna blommar. Genomförs även om det bara är en enda person bokad.
Max 4 deltagare.
I priset ingår: guidning, lunch, smakprover, lån av cyklop, snorkel, sax och påse samt en liten receptsamling. Man kan ev köpa till speciell dryck och ostron.
Tag med: badkläder.

Boka genom att kontakta linnea@catxalot.se, 070-9147299.
Anmälningsavgift på 500:- (ej återbetalningsbar). Vid avbokning fram till 5 dagar före eventet återbetalas hela summan. Vid avbokning 5 dagar eller mindre före eventdagen återbetalas inget. 

GOURMETHELG FÖR DYKARE

I samarbete med dykföretaget Dyk-Leif i Hamburgsund har vi ett helgevent med dykning på Väderöarna, tångkurs och tångmat med skaldjur, ostron och kammusslor (pilgrimsmusslor) från Väderöarna.
Kontakta Dyk-Leif för mer information och bokning.

Film om Catxalot, av Kola productions