Catxalot [catch-a-lot] är det lilla tångföretaget i Grebbestad som har introducerat svensk tång som en ny råvara i Sverige. Vi har sedan 2014 haft mängder av kurser och upplevelser, skördat tång till Sveriges topprestauranger och kocktävlingar och gjort egna tångprodukter. Under två år hade vi t o m en egen tångbutik.

Våra events och upplevelser 2020 är

  • Tångpaddling
  • Tångsafari
  • Strandblommor & tång
  • Gourmethelg för dykare
  • Utbildningen Seaweed foraging, food & health, som är den första kursen i Sverige för dig som vill jobba professionellt med tång eller fördjupa dig privat.

TÅNGGUIDEN

Här kan du köpa och ladda ner tångguiden. Läs och använd den i mobilen/dator eller ladda ner den som pdf. Pris 15 euro = ca 150:- Tångguiden är en när-var-hur skördeguide för 10 olika ätliga tångarter. Här finns även en skördekalender, råd om lagring, näringsinnehåll, recepttips m.m. Tryckt på ett speciellt vattentätt papper, vilket gör att du kan ha den i vatten. Den flyter.
Vi har sålt 3000 ex i tryckt format, och ger nu ut den som e-bok (tryckta versionen är slutsåld).

Utbildning

SEAWEED FORAGING, FOOD & HEALTH

Tång i Grebbestad Foto: Magnus Lundborg Modell: Jennifer Hillblom
Tång i Grebbestad Foto: Magnus Lundborg Modell: Jennifer Hillblom

Catxalots nya utbildning för dig som vill veta mycket om tång för eget bruk eller jobba med det. Du kan använda kunskapen i verksamheter som matprodukter och restaurang, foraging till restaurang, outdoor cooking-events och upplevelseturism/naturturism. 
Kursen ger dig den kunskap som behövs för att börja använda tång i mat på en restaurang eller i produkter och starta events, kurser och upplevelser. Kursen passar även bra för privatpersoner som vill ha en djupare kunskap om alger och tång.
Kursen ges löpande på efterfrågan. Vt -20 har vi 12 elever. Undervisning i onlinemöten, praktiska moment på plats i Grebbestad eller Göteborg, egna övningar hemma, kurslitteratur. 
Se kursplanen här.

Events & upplevelser

TÅNGPADDLING

Följ med oss på en heldags paddling i Grebbestads skärgård där den finaste tången växer i det salta, klara och friska havsvattnet. Under denna guidade dagstur paddlar vi ut och letar tång både från kajaken och med cyklop och snorkel.
Vi berättar om tillagning, näringsämnen och skördesäsonger.
I samarbete med Nautopp kajakcenter i Grebbestad.
Läs mer och boka hos Nautopp kajakcenter.

TÅNGSAFARI

Catxalots smått berömda tångsafari ges vid två tillfällen i sommar, så passa på!
Du lär dig identifiera och skörda ca 10 olika tångarter, hur de ska förvaras, lagras, vad de innehåller och naturligtvis hur de ska användas i matlagning. Du får av hållbarhetsskäl plocka lite tång på denna plats att ta med hem.
Tag med: egen fika, badkläder, gärna vattenskor av något slag, sax, påse.

Plats: Tjurpannans naturreservat, Grebbestad.
Tid: 2,5-3 timmar.
Datum: 19/7 & 26/7 kl. 11.
Anmälan: linnea@catxalot.se
Pris: 1200:- 

VANDRING STRANDBLOMMOR & TÅNG

På Tjurpannan På Tjurpannan

En exklusiv sommarupplevelse med spännande smaker  och kunskap i en enastående miljö - Tjurpannans naturreservat i norra Bohuslän.
Under vandringen till havet smakar vi på strandväxter som strandkål, glim, havssälting, viol och strandaster. Väl framme vid en röd granitklippa hoppar vi ner i vattnet med mask och snorkel för att beundra och utforska tång. Du får lära dig vilka arter som är goda att äta, hur de ska skördas på ett snällt sätt och tillagas. Smakprover på några olika saker och en lunch som innehåller tång ingår i priset, samt dryck. 
En liten grupp med max 4 deltagare gör att alla får full uppmärksamhet. Eventet ges även för en enda person.

Pris:  2200:- per person
Tid: 3 tim. Inga fasta dagar, utan du skickar en bokningsförfrågan till oss med ditt önskemål. Endast sommartid när vattnet är varmt och blommorna blommar. Genomförs även om det bara är en enda person bokad.
Max 4 deltagare.
I priset ingår: guidning, lunch, smakprover, lån av cyklop, snorkel, sax och påse samt en liten receptsamling. Man kan ev köpa till speciell dryck och ostron.
Tag med: badkläder.

Boka genom att kontakta linnea@catxalot.se, 070-9147299.
Läs mer här.

GOURMETHELG FÖR DYKARE

I samarbete med dykföretaget Dyk-Leif i Hamburgsund har vi ett helgevent med dykning på Väderöarna, tångkurs och mat med skaldjur, ostron och kammusslor (pilgrimsmusslor) från Väderöarna.
Kontakta Dyk-Leif för mer information och bokning.

Filmproducent: Kola Productions