Catxalot [catch-a-lot] är det lilla tångföretaget i Grebbestad som har introducerat svensk tång som en ny råvara i Sverige. Vi har sedan 2014 haft kurser och upplevelser, skördat tång till i stort sett alla Sveriges ledande krogar och kocktävlingar och gjort egna tångprodukter. Under två år hade vi en egen tångbutik. Nu satsar vi framför allt på att förmedla kunskap genom kurser och konsultuppdrag.

  • Tångpaddling i Grebbestad
  • Tångsafari
  • Strandblommor & tångvandring
  • Utbildningen Seaweed foraging, food & health
  • Trainee tångsafaris med elever från kursen "Seaweed foraging, food & health"
  • Tångguidning på Womens kayak & SUP yoga retreat, Nautopp Grebbestad
  • Konsulttjänster

Film av Kola Productions

TÅNGGUIDEN

Här kan du köpa och ladda ner tångguiden. Använd den som e-bok eller ladda ner den som pdf och skriv ut den. Den tryckta versionen är slutsåld.
Pris 15 euro = ca 150:- Tångguiden är en när-var-hur skördeguide för 10 olika ätliga tångarter. Här finns även en skördekalender, råd om förvaring, näringsinnehåll, recepttips m.m. Tryckt på ett speciellt vattentätt papper, vilket gör att du kan ha den i vatten. Den flyter.
Vi har sålt 3000 ex i tryckt format, och säljer den fr o m 2020 som e-bok.

Tångkurser

Tång i Grebbestad Foto: Magnus Lundborg
Tång i Grebbestad Foto: Magnus Lundborg

TÅNGPADDLING

Följ med på en heldags paddling i Grebbestads skärgård där den finaste tången växer i det salta, klara och friska havsvattnet. Under denna guidade dagstur paddlar vi ut och letar tång både från kajaken och med cyklop och snorkel.
Jag berättar om tillagning, näringsämnen och skördesäsonger.
I samarbete med Nautopp kajakcenter i Grebbestad.
Datum: 26/4, 13/6, 9/7, 8/8, 22/8.

Jag medverkar även på Nautopps helgretreat Womens kayak & SUP yoga.

Läs mer och boka hos Nautopp kajakcenter.

MASTERCLASS I SEAWEED FORAGING, FOOD & HEALTH

Catxalots nya utbildning för dig som vill lära dig riktigt mycket om tång för eget bruk eller jobba med det professionellt.  
Kursen ger dig den kunskap som behövs för att du ska kunna använda tång i mat på en restaurang, i produkter eller starta events, kurser och upplevelser. Kursen passar även bra för privatpersoner som vill ha en djupare kunskap om alger och tång.
Kursen ges löpande på förfrågan. Vt -20 går 14 personer kursen. Undervisning i form av onlinemöten, fältdag i Grebbestad eller Göteborg, egna övningar, kurslitteratur att läsa, lyssna på och titta på. 

Se kursplan här.

TÅNGSAFARI

Catxalots smått berömda tångsafari.
Du lär dig identifiera och skörda ca 10 olika tångarter, hur de ska förvaras, lagras, vad de innehåller och naturligtvis hur de ska användas i matlagning. Du får av hållbarhetsskäl bara plocka lite tång på denna plats att ta med hem. Vi betonar att man ska plocka snällt.
Tag med: egen fika, badkläder, gärna vattenskor av något slag eller fenor, cyklop och snorkel, sax, påse, ev en liten kylväska till tången. 

Plats: Tjurpannans naturreservat, Grebbestad.
Tid: ca 3 timmar.
Datum: 19/7 kl 11-14 (fullbokad), 26/7 kl. 11-14 (fullbokad), 29/7 kl 11-14 (fullbokad), 5/8 kl 11-14.
Anmälan: linnea@catxalot.se
Pris: 1200:- 

TRAINEE TÅNGEVENTS

Passa på att gå på ett tångevent som hålls av Catxalots elever som går kursen "Seaweed foraging, food & health". I deras kurs ingår en examinatonsuppgift, och här är några av dem som det är möjligt att gå på. Jag är med som stöd.

  • Tångkullan har en tångsafari 24/7 tillsammans med Catxalot i Grebbestad, samt gör även utflykter och swimrun-events med tång på Öckerö.
  • Ute på Udden har en heldags tångkurs den 17/7 samt har hemma-hos-krog på Kalvsund, Göteborgs norra skärgård.
  • Hayfenan i Varberg. Boka tångsafaris m.m. i Varberg.

VANDRING STRANDBLOMMOR & TÅNG

På Tjurpannan På Tjurpannan

En exklusiv liten sommarupplevelse med spännande smaker och kunskap i en enastående miljö - Tjurpannans naturreservat i norra Bohuslän.
Under vandringen till havet smakar vi på strandväxter som strandkål, glim, havssälting, viol och strandaster. Väl framme på en granitklippa hoppar vi ner i vattnet med mask och snorkel för att beundra och utforska tång. Du får lära dig vilka arter som är goda att äta, hur de ska skördas på ett snällt sätt och tillagas.
Du kommer att få vara med och tillaga en lunch som innehåller tång. 
OBS! Fullbokat för sommaren 2020!
Pris:  2200:- per person
Boka genom att kontakta linnea@catxalot.se, 070-9147299.
Filmad vandring.
Läs mer här.

ANLITA OSS SOM TÅNGKONSULT

Vi kan göra recept till produkter, restauranger och andra verksamheter. Vi kan även ge råd om hantering, förvaring och behandling av tång. Eller hjälpa dig med andra frågor som rör tång. Jag jobbar tillsammans med Karolina Martinson, @algblomman. I mån av tid kan du anlita oss som föredragshållare.

På meritlistan finns bl a medverkan i utvecking av en tånggin för Klocktornets destilleri/Musselbaren, rådgivning till ett företag som designade framtidens köksförvaringssystem och recept till etikett för produkt hos Bohus SeaCulture.