Tång, hav & kärlek.

Catxalot [catch-a-lot] lär dig vilken tång som är god att äta, var du hittar den och hur den ska användas. 

Vi har äventyr och upplevelser på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda havets läckerheter för hemmabruk på ett sätt som gör att den växer ut igen.

Dessutom producerar vi ett antal tångprodukter och säljer torkad tång till restauranger i liten skala.
 

loading...
  • Tång & Svamp. Presentation av tång och svamp och många tips på vad man kan tillaga med dem. Smakbuffé.
  • Tångsafari. Introduktionskurs för dig som vill hitta och skörda tång på ett hållbart sätt. Du får plocka tång själv och lära dig identifiera olika ätliga arter, hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, näringsämnen i tång, hur de ska skördas och tips på tillagning. 
  • Tångdag. Heldagskurs med tångplockning vid havet och matlagning. Du får själv plocka och tillaga tången under den här kursen, för att få maximalt med kunskap!
  • Laga mat med tång. Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. 
  • Gör ätbara algkanapéer. Små ätbara skålar av sockertång är gott, vackert och spännande att bjuda på som drinktilltugg eller förrätt. De kommer garanterat att väcka uppmärksamhet!
  • Adventsmys på Kalvö. Ostron och små tångrätter serveras vid kaminen i en gammal fiskarstuga på Kalvö. Båten kör dig tillbaka till Fjällbacka när det börjar skymma, lagom till den årliga julmarknaden på kajen.
  • Laga julmat med tång. Du kommer att få göra tångsill, tångjansson, omelett, brysselkål, julnötter, kanderad tång, praliner, julpicklad tång m.m. 
OM OSS. Foto: Madeleine Landley
TÅNGPRODUKTER
KURSER & AKTIVITETER
TÅNGBUTIK & WEBBSHOP
Recept & catering
OM TÅNG

Drivkraft

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Vi brinner för att lära ut mer om den spännande råvaran som gömmer sig under havsytan.

Tillsammans driver vi företaget Catxalot som plockar vild tång från Bohuskusten och säljer till restauranger och butiker, och håller kurser och events om tång och mat.

Vi jobbar för att uppmuntra fler tångentrepenörer i Sverige - odlare, plockare och matproducenter. Vår önskan är att de som kommer på kurs hos oss ska se och upptäcka skönheten under vattenytan, för det man älskar bryr man sig om.

Hållbarhet

För oss signalerar ordet hållbarhet något som ska hålla in i framtiden. Att det vi gör idag ska kunna göras imorgon lika väl som om 10 eller 100 år utan negativa konsekvenser. Det genomsyrar allt vi gör.
Det är helt centralt när vi skördar vildväxande tång i havet.

Vi sliter inte upp något med rötterna utan klipper för att främja återväxten. Vi använder inte mängder med energi för att torka tången vi plockat utan låter den så långt det går torka utomhus med hjälp av sol och vind, vilket dessutom ger våra produkter en ännu bättre smak. Vi tänker ständigt på hur transporter, lager och förpackningar kan bli miljövänligare, smartare och bättre.

Hållbarhet är också något vi tänker på i relation till hur vi arbetar. Vi älskar det vi gör och vill orka hålla på länge. Det betyder att vi både måste anpassa hur vi arbetar och hur mycket vi arbetar.

Vi vill inte maximera mängden arbete i livet - vår dröm är att ha så mycket liv i arbetet att det inte spelar någon roll. 

Vi kanske inte når dit. Men vi försöker varje dag.