CATXALOT

Vild tång från Bohuslän. 
Lär dig plocka och tillaga tång. 

Mathantverk & maritim matturism från Västkusten.

Foto skördeutrustning: Dan Isaac Wallin.

UPPLEVELSER

Vi lär dig vilken tång som är god att äta, var du hittar den och hur den ska användas. 

Vi har kurser, föredrag och vandringar på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda havets läckerheter för hemmabruk. Flera av våra events kan bokas av företag, kompisgäng och andra grupper. Vi tar även emot studiebesök till Tångmagasinet.
Här ser du när de olika evengemangen äger rum. 


 

TÅNGSAFARI
Introduktion för dig som vill hitta och skörda tång till husbehov på ett hållbart sätt och få tips på användningsområden. Du får plocka tång själv och lära dig identifiera olika ätliga arter, hur tång förökar sig, hur och var olika sorter växer, skördesäsong, näringsämnen i tång, hur de ska skördas och tips på tillagning. Vi pratar också om de ätbara strandväxter, ostron och musslor som vi ev. ser längs vägen. 
Plats: Grebbestad, Tjurpannan, Hamburgsund och Smögen.
Boka
 här!

TÅNGPADDLING
Följ med på en guidad paddeltur i Grebbestads skärgård där det är nära till öppet hav. Här i ytterskärgården är tången som finast.

Vi spanar på tång, paddlar i ett lugnt tempo och du skördar själv från kajaken. Med hjälp av ett specialverktyg når vi de sorter som växer lite djupare. Du bör ha paddlat åtminstone några gånger. Endast 3 deltagare. 
Plats: Grebbestad
Boka 
här!

LAGA MAT MED TÅNG
Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. Råvarorna är redan skördade så det är bara att komma hungrig och nyfiken! Du kommer att få laga mat utifrån färdiga recept eller hitta på egna. Recepten från kursen skickas ut efteråt. Dagen inleds med en presentation av olika tångsorter.
Plats: Hav
stenssund.
Boka
här!

TÅNGDAG
Heldags workshop med tångplockning vid havet och matlagning.
Du får lära dig hitta och identifiera ett antal tångsorter som är goda att äta, hur-när-var de växer och vad de innehåller. På eftermiddagen åker vi till Catxalots rustika hamnmagasin i Havstenssund och tillagar tillsammans en god buffe med olika rätter som innehåller tång.
Plats: Grebbestad/Havstenssund.
Boka
här!

MARIN HUDVÅRD 
Den finaste hudvården är den du själv gjort. Tångbad och ansiktsmasker, salta tångskrubbar och vårdande inpackningar med tång är enkla och roliga att röra ihop. På den här kursen lär du dig göra produkter för en välgörande ansikts- och kroppsbehandling med tång.
Plats: Havstenssund.
Boka
här!

BLOM & TÅNGVANDRING

Följ med på en övandring på honungsdoftande sommarängar, klippor, stränder och ljunghedar.
Vi vandrar på Väg 1188 som går över de sammanvuxna öarna Trossö-Kalvö-Lindö vid Havstenssund. Vi pratar om blommorna och växterna vi passerar, öarnas historia, husens berättelser och havets grönsak tång. Du lär dig vilken tång och vilka blommor som är goda att äta.
Plats: Havstenssund.
Boka 
här!

FRAMTIDENS MAT : TÅNG & RAMSLÖK
Tång och ramslök är jättegoda tillsammans och finns att skörda samtidigt. Tillsammans med Malin Mobrandt från Svensk Gourmetsvamp som jobbar med ramslök, granskott och svamp, presenterar vi ramslök och tång, och ger dig en massa smakprover. Man kommer att kunna köpa färsk ramslök med sig hem.
Plats: Havstenssund.
Boka här!

GÖR ÄTBARA TÅNGSKÅLAR
En workshop där du får göra ätbara tångskålar!
Små ätbara skålar av sockertång är gott, vackert och spännande att bjuda på som drinktilltugg eller förrätt. De kommer garanterat att väcka uppmärksamhet!
Vi kommer så klart även att äta några färdiga skålar med fyllning.
Plats: Havstenssund.
Boka här!

PICKLA TÅNGKAPRIS

Blåsor från tång kan lätt förvandlas till intressanta, vackra och goda inläggningar. På den här workshopen får du både lära dig att plocka tången och pickla/lägga in den.
Vi startar vid havet med att klippa av den tång vi ska använda. I Catxalots eventkök tillagar vi sen några goda inläggningar med olika smaksättning. 
Plats: Havstenssund

Läs mer och boka här!

STUDIEBESÖK 

Kom och se vår lokal och veksamhet! Vi presenterar företaget, visar dig runt och berättar hur vi jobbar. Om du vill ha ett föredrag om tång och kanske några smakprover så ordnar vi det. Exempel på aktiviteter man kan lägga till är tångsafari, smakprovning, enklare matlagning, föredrag om tång, ostronprovning (i samarbete med andra lokala företag). Grundpris: 1200:- + 700:- per timma, exkl. moms. Kontakta oss för offert. 

TÅNGPRODUKTER & TÅNGBUTIK

I vår Webbshop kan du köpa produkter av och med alger och tång. 
Vi säljer våra tångprodukter till återförsäljare som fiskaffärer, saluhallar och delikatessbutiker. Vill du bli återförsäljare? Se våra produkter och produktblad här.
Du är också välkommen att besöka
Tångbutiken i Havstenssund, öppet lördagar kl. 10-14.
Följ Tångbutiken på Instagram och Facebook för aktuella öppettider och inspiration.

TÅNG TILL RESTAURANGER  

Vi skördar en mycket liten mängd vild tång längs Bohuskusten till utvalda restauranger i Sverige. Tången klipps av i liten mängd på ett skonsamt sätt för att inte störa återväxten. Vi säljer enbart till några få restauranger och har tyvärr svårt att kunna ta fler kunder för leverans av färsk tång. 

Vi säljer tång till bl a 
vRÅ, TAK, Esperanto, Gastrologik, Agrikultur, Koka, Volt, Fotografiska.
Vi har levererat till kocktävlingar som Bocuse dÓr & Årets Kock.


TIPS! I Sverige finns start up-företaget KosterAlg som säljer tång som de odlar i Kosterhavet och inomhus i laboratorium. I dagsläget har de sockertång (Saccharina latissima) att sälja - färsk inomhusodlad året runt, utomhusodlad fryst eller torkad, samt att det är möjligt att köpa större partier färsk när odlingen i Kosterhavet tas upp i april/maj varje år.

foto Havssallad: Stefan Edetoft

Catxalot AB
Postadress (all post & paket hit): Gata 23, 457 95 Grebbestad
Besöksadress: Tångmagasinet, Sjövägen 60 (Södra magasinet i Södra hamnen), Havstenssund.

info at/snabela catxalot.se
tel: 070-914 7299