Tång, hav & kärlek.

Om oss. Foto: Madeleine Landley
Catxalots tångprodukter
Kurser & aktiviteter
Tångbutiken & webbshop
Recept & catering
Om tång

Catxalot

Catxalot [catch-a-lot] lär dig vilken tång som är god att äta, var du hittar den och hur den ska användas. 

Vi har kurser, föredrag, paddelturer och vandringar på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda havets läckerheter för hemmabruk på ett sätt som gör att den växer ut igen.

Dessutom producerar vi ett antal tångprodukter och säljer torkad tång till restauranger i liten skala.
 

Drivkraft

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Linnea Sjögren och Jonas Pettersson brinner för att lära ut mer om den spännande råvaran som gömmer sig under havsytan.

Tillsammans driver de företaget Catxalot som plockar vild tång från Bohuskusten och säljer till restauranger och butiker, och håller kurser och events om tång och mat.

Jonas och Linnéa jobbar för att uppmuntra fler tångentrepenörer i Sverige - odlare, plockare och matproducenter. 

Hållbarhet

För oss signalerar ordet hållbarhet något som ska hålla in i framtiden. Att det vi gör idag ska kunna göras imorgon lika väl som om 10 eller 100 år utan negativa konsekvenser. Det genomsyrar allt vi gör.
Det är helt centralt när vi skördar vildväxande tång i havet.

Vi sliter inte upp något med rötterna utan klipper för att främja återväxten. Vi använder inte mängder med energi för att torka tången vi plockat utan låter den så långt det går torka utomhus med hjälp av sol och vind, vilket dessutom ger våra produkter en ännu bättre smak. Vi tänker ständigt på hur transporter, lager och förpackningar kan bli miljövänligare, smartare och bättre.

Hållbarhet är också något vi tänker på i relation till hur vi arbetar. Vi älskar det vi gör och vill orka hålla på länge. Det betyder att vi både måste anpassa hur vi arbetar och hur mycket vi arbetar.

Vi vill inte maximera mängden arbete i livet - vår dröm är att ha så mycket liv i arbetet att det inte spelar någon roll. 

Vi kanske inte når dit. Men vi försöker varje dag.