Tång, hav & kärlek.

Catxalot [catch-a-lot] lär dig vilken tång som är god att äta, var du hittar den och hur den ska användas. Vi vill att du ska få se hur vackert det är under vattnet, för det man älskar bryr man sig om.

Vi har äventyr och upplevelser på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda havets läckerheter för hemmabruk på ett sätt som gör att den växer ut igen.

Dessutom producerar vi ett antal tångprodukter och säljer torkad tång till restauranger i liten skala.
 

loading...
AKTUELLT
  • 10 januari: presentation om tng på Bottna Inn, Gerlesborg.
  • 26 januari: presentation på Hälsomässan på Tanum shoppingcenter.
  • Pickla alger. Blad och blåsor från tång kan lätt förvandlas till intressanta, vackra och goda inläggningar. På den här workshopen får du både lära dig att plocka tången och pickla/lägga in den.
  • Gör ätbara tångskålar. Små ätbara skålar av sockertång är gott, vackert och spännande att bjuda på som drinktilltugg eller förrätt. De kommer garanterat att väcka uppmärksamhet!
  • Laga mat med tång. Matlagningskurs med och om tång - havets nya spännande råvara. 
  • Tångsafari i Grebbestad. Lär dig skörda tång hållbart.
  • Tångsafari på Tjurpannan. Lär dig skörda tång hållbart.
  • Tångpaddling med snorkelsafari. Vi letar tång både från kajaken och med snorkel i en av de vackraste skärgårdarna.
OM OSS. Foto: Madeleine Landley
TÅNGPRODUKTER
AKTIVITETER
TÅNGBUTIK & WEBBSHOP
RECEPT
OM TÅNG

Drivkraft

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Vi brinner för att lära ut mer om den spännande råvaran som gömmer sig under havsytan.

Tillsammans driver vi företaget Catxalot som plockar vild tång från Bohuskusten och säljer till restauranger och butiker, och håller kurser och events om tång och mat.

Vi jobbar för att uppmuntra fler tångentrepenörer i Sverige - odlare, plockare och matproducenter. Vår önskan är att de som kommer på kurs hos oss ska se och upptäcka skönheten under vattenytan, för det man älskar bryr man sig om.

Kärleken till havet

Det här är Kerstin. 
Kerstin bor på en ö. Hon dyker efter tång som hon gör konstverk av. Hon är en av våra
f d tångdykerskor. Flera av hennes konstverk finns att se i Catxalots tångmagasin i Havstenssund.  Kerstin är en svensk Ama och Haenyeo. Se hur fantastisk hon är! Hon är över 70. En haenyeo bryr sig om havet för hon älskar det. Följ Kerstin på Facebook. Foto: Per Hagman

Hållbarhet

För oss signalerar ordet hållbarhet något som ska hålla in i framtiden. Att det vi gör idag ska kunna göras imorgon lika väl som om 10 eller 100 år utan negativa konsekvenser. Det genomsyrar allt vi gör.
Det är helt centralt när vi skördar vildväxande tång i havet.

Vi sliter inte upp något med rötterna utan klipper för att främja återväxten. Vi använder inte mängder med energi för att torka tången vi plockat utan låter den så långt det går torka utomhus med hjälp av sol och vind, vilket dessutom ger våra produkter en ännu bättre smak. Vi tänker ständigt på hur transporter, lager och förpackningar kan bli miljövänligare, smartare och bättre.

Hållbarhet är också något vi tänker på i relation till hur vi arbetar. Vi älskar det vi gör och vill orka hålla på länge. Det betyder att vi både måste anpassa hur vi arbetar och hur mycket vi arbetar.

Vi vill inte maximera mängden arbete i livet - vår dröm är att ha så mycket liv i arbetet att det inte spelar någon roll. 

Vi kanske inte når dit. Men vi försöker varje dag.