FINGERTÅNG | KELP (OARWEED)

Price:
69 kr
Inc. 12% Tax
Quantity:
In Stock
See English below.

Hela bitar av vild soltorkad fingertång (Laminaria digitata). Blötläggs i ca 15 min eller tills den är mjuk.  God att woka, steka, fritera. Används på samma sätt som sockertång. Blir grön vid upphettning. Låt koka med i en grönsakssoppa och mixa. Blötlägg snabbt och stek som chips i olja. Koka buljong på torkad fingertång och rotfrukter. Rimma lätt saltad, vit fisk mellan bitar av fingertång, låt vila i kyl någon timme, skiva tunt och doppa i japansk soja. Umamirik.
Papperspåse. Vikt innehåll: 10g.
Ursprung: Bohuslän.

TÅNGPESTO
ca 3 dl fingertång, färsk eller torkad som är blötlagd. Klippt i bitar.
ca 3 vitlöksklyftor, eller efter smak.
ca 1 kruka färsk persilja
några dl olivolja
västerbottenost, ca 2 dl eller mängd efter smak, skuren i bitar
2-3 dl solrosfrön
lite salt
en skvätt citronsaft

Dag 1: Klipp tången i bitar. Skala vitlöken och dela på klyftorna. Lägg tång och vitlök i en bunke. Häll på olivolja så att det täcker tången. Ställ i kyl och låt dra till nästa dag.
Dag 2: Lägg i övriga ingredienser och mixa till en jämn smet. Smaka av med salt och citron. Tag ev i mer ost. Använd så pass mycket olivolja så att du får en jämn och fin pesto. Häll över på en glasburk, täck peston med ett lager olivolja så håller den sig längre.


KOKOSGRYTA MED TÅNG
sockertång eller fingertång, skuren i bitar
lök, skuren i bitar
valfria grönsaker att woka, t ex morötter, grönkål, sockerärter, strandkål, spetskål, broccoli, vitkål…
färsk chili, röd eller grön
kokosolja/kokosfett
kokosmjölk
röd curry eller annan kryddpasta
fisksås

Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Stek grönsakerna i kokosfett i några minuter. Lägg i den röda currypastan/pulver, rör om och häll i kokosmjölken, klipp i tången och låt koka tills tången och grönsakerna är lagom mjuka (ca 5-10 min). Smaka av med fisksås.
Servera med kokt ris.

.
.
KELP (OARWEED)
Whole pieces of wild sun-dried kombu/oarweed (Laminaria digitata). Soak for about 15 minutes or until it is soft. Great to fry. Boil in a vegetable soup and mix. Soak until smooth and fry as chips in oil. Boil broth on dried kelp (dashi).
Paper bag. Weight content: 10g.
Origin: Bohuslän.

SEAWEED PESTO
about 3 dl kelp, fresh or dried, soaked. Cut into pieces.
about 3 garlic cloves, or to taste.
about 1 pot of fresh parsley
a few dl olive oil
parmesan cheese or similar cheese, about 2 dl, cut into pieces
2-3 dl sunflower seeds
a little salt
squeezed lemon juice

Day 1: Cut the kelp into pieces. Peel the garlic and slice it. Put the kelp and garlic in a bowl. Pour olive oil to cover the kelp. Put in a fridge and let be to the next day.
Day 2: Add other ingredients and mix to a smooth spread. Taste with salt and lemon. Take more cheese if you like. Use as much olive oil that is neede to get a smooth and nice pesto. Pour over in a glass jar, cover with a layer of olive oil.


COCO CASSEROLE
soaked kelp, cut into pieces
onion, cut into pieces
optional vegetables to wok, for example carrots, cauliflower, sugarcane, beach cabbage, cauliflower, broccoli, cabbage ...
fresh chili, red or green
coconut oil 
coconut milk
red curry or other spice paste
fish sauce

Cut the vegetables into large pieces. Stir the vegetables in coconut oil for a few minutes. Put in the red curry paste, stir and add the coconut milk and the pieces of soaked kelp and boil until the kelp and vegetables are soft enough (about 5-10 min). Taste with fish sauce.
Serve with boiled rice.