Seaweed foraging instruktörskurs/
Tångguide

Nu äntligen finns det en utbildning om tång för dig som vill jobba med mat, foraging, outdoor cooking och natur som upplevelse! Catxalot har utbildat människor om tång och dess användning i sex år, och startar nu en kurs för företag inom främst naturturism och matturism som vill ta med alger och tång i sina befintliga events eller skapa nya. Genom att utbilda dem som befinner sig ett "steg upp" till tångguider så kan kunskapen spridas ännu mer!

Tång ger din upplevelse en ny intressant dimension och är attraktivt för många. Målgruppen är stor och bred och finns bland alla yrkesgrupper och kön. Åldersmässigt finns det enligt vår erfarenhet intresse från 20-årsåldern och upp till pensionärer, samt bland barn. Även utländska turister har ett stort intresse för naturupplevelser, och i kombination med mat blir det extra roligt. 

Seaweed foraging instruktörskurs/Tångguide ger dig den kunskap som behövs för att själv starta event, kurs och upplevelse där tång ingår i ett befintligt koncept eller är i huvudfokus. Kursen är lämplig för bl a företag inom marin turism eller matturism. Kursen passar även dig som vill bli forager och sälja tång till restauranger. Även privatpersoner eller företag inom andra brancher som vill få kunskap om tång är varmt välkomna.

Kursen omfattar artbestämning, förökning, skördning, hantering, tillämpning, lagstiftning, matlagning, medicinsk forskning, hållbarhetsfrågor, miljögifter, odling, torkning, lagring, förädling. Målet är att du ska få tillräcklig kunskap (eller veta var du hittar svaret) för att kunna svara på alla de frågor som brukar ställas på ett event etc om tång samt att du ska kunna ge inspiration till andra.

Kursen börjar med ett första onlinemöte då du får en introduktion till tång och inledning till kursen. På det andra onlinemötet har vi en "cook-along" där vi lagar mat tillsammans med torkad tång som skickats till dig på posten tillsammans med en inköpslista och recept. Det tredje mötet sker i Grebbestad där vi åker båt ut till en eller flera öar och genomför kursens praktiska moment. Vi lagar lunch tillsammans på ön och ser vilka möjligheter outdoor cooking ger ett event. Du får även smakprover på annan lämplig mat. Du lär dig allt du behöver veta om ätlig tång för att själv kunna guida människor. Det fjärde och sista mötet är online och ägnas åt att vi diskuterar kurslitteraturen du läst och dina följdfrågor från dagen på sjön. Varje onlinemöte varar i 40 min.

Minst 1 deltagare, max 4. Kursen ges på beställning, alltså när du kan och har tid! Få deltagare = full uppmärksamhet på dig som deltagare. Du kan själv påverka studietakten genom att senarelägga onlinemötet om kurslitteraturen. 

Kursen omfattar:
 • en dag på sjön (vid dålig väderlek är vi på Tjurpannans naturreservat) med lunch, smakprover och fika. Om du inte vill snorkla kan du vara i vattnet till midjehöjd. Ca kl 10-17 eller enligt dina önskemål.
 • hyra av torrdräkt/våtdräkt/vadarbyxor, snorkelset, flytväst och skördeutrustning
 • en Opinel skördekniv no 10 som du får behålla
 • tre onlinemöten, varav ett är en cook-along (samtidig matlagning framför webbkamera)
 • tång för egna experiment
 • kurskompendium som skickas till dig på posten
 • recept
 • diplom efter avklarad kurs

Pris 9500:- exkl moms. (11875 :- inkl. 25% moms). Anmälningsavgift på 1500:- exkl moms betalas vid bokningen. Resterande belopp (8000:- exkl moms) betalas senast två veckor före kursstart. Vid avbokning/sjukanmälan minst en vecka före kursstart återbetalas allt utom anmälningsavgiften. Mindre än en vecka före kursstart återbetalas inget vid avbokning/sjukanmälan.

Plats: Grebbestad
Datum: Du kan bestämma tidpunkten själv! Bästa tid för en dag på sjön är april-september. Om du även vill lära dig ätliga strandväxter rekommenderar vi att du går kursen maj-juli.

Om du behöver övernatta i Grebbestad - se boendeförslag med rabatt nedan! Lista på vad du bör ha med dig till dagen på sjön skickas efter att du anmält dig. Kurskompendiet och litteraturlista skickas en vecka före kursstart, när hela kursavgiften är betald.

Har du frågor? Kontakt: Linnéa Sjögren, linnea@catxalot.se Tel. 070-9147299.

Catxalot har under 6 år haft en stor efterfrågan på kurser och upplevelser för privatpersoner och företagsgrupper. Varje år har ca 400 personer med intresse för natur, mat och hälsa medverkat på våra events i Grebbestad och Havstenssund.

KURSLEDARE LINNÉA SJÖGREN
Linnea Sjögren driver företaget Catxalot AB som sedan 2014 har introducerat tång på den svenska marknaden. Hon har haft kurser och upplevelser i hur man skördar och tillagar svensk tång/alger och har producerat tångprodukter under eget märke. Catxalot har ofta lyfts som ett framgångsrikt exempel på hur man kan jobba med mat- och naturturism och har synts mycket i media. Linnea har under flera år försett flertalet av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med tång. Hon brinner för att sprida kunskap om tång som en ny hållbar råvara och skapa intresse som kommer att leda till etablering av tångodlingar, produkter och nya verksamheter i Sverige. Linnea har skrivit boken Tångguide, en när-var-hur guide för tio svenska tångarter som har sålts i 3000 exemplar.

REFERENSER
 • Frida Ronge, prisbelönad kock, författare, krögare. TAK Stockholm. Msc-ambassadör.  
 • Sofia B Olsson, head chef, operations chef på Vrå Göteborg. Aktiv inom hållbarhetsfrågor.
 • Stefan Eriksson, Årets kock 2005, Exceptionell råvara, råvaruansvarig Årets kock 2019.
 • Lisen Sundgren, Sveriges främsta specialist och författare när det gäller vilda växter och mat. Har bl a skrivit prisbelönade Det vilda köket och Vildvuxet.
 • Jill Axelsson Pabst, Turistrådet Västsverige. Specialist på matturism och strategisk företagsutveckling.

PRISER & NOMINERINGAR
Nyskaparstipendiet 2015
Matverk Bohuslän 2015
Nominerade till Livsmedelspriset 2019